Pojišťovně Allianz vzrostl zisk o 11 procent, zvýší dividendu

07.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 7. listopadu (ČTK) - Největší evropské pojišťovně Allianz vzrostl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 11 procent na 1,6 miliardy eur (44,4 miliardy Kč). Na růstu měla podíl hlavně pojišťovací divize, která vyrovnala i pokračující slabší výkon v divizi správy majetku. Pojišťovna po příznivých výsledcích současně uvedla, že na dividendách vyplatí 50 procent zisku, doposud vyplácela 40 procent.

Provozní zisk vzrostl o pět procent na 2,65 miliardy eur. Výsledky překonaly odhady analytiků v anketě agentury Reuters. Příjmy se zvýšily o 14,5 procenta na 29 miliard eur.

Zisk z pojišťovacích aktivit se zvýšil, Alianz se však stále potýká se slabými výsledky v divizi správy majetku. Provozní zisk společnosti Pacific Investment Management Co (Pimco) klesl o osm procent. Odliv peněz dosáhl téměř 50 miliard eur, většinu těchto peněz investoři stáhli z fondu po překvapivém oznámení odchodu spoluzakladatele firmy Billa Grosse 26. září. Dalších 48,3 miliardy USD (1,1 bilionu Kč) stáhli investoři v říjnu. Allianz se nicméně hájí tím, že odliv peněz je v souladu s jejím očekáváním.

Pojišťovna překvapila investory novou dividendovou politikou, která je přátelštější k akcionářům. Tento krok má zřejmě povzbudit akcionáře, kteří jsou nervózní kvůli změnám ve vedení a odlivu investorů ze společnosti Pimco.

Allianz dodala, že její provozní zisk za celý rok by mohl dosáhnout 10,5 miliardy eur, což je na horním konci jejího dosavadního očekávání.

Allianz působí i v České republice. Na tuzemský trh vstoupila v roce 1993 a během svého působení si vybudovala pozici jedné ze tří největších českých pojišťoven.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK