Ocelárna ArcelorMittal byla ve čtvrtletí opět zisková

07.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. listopadu (ČTK) - Největší světová ocelárna ArcelorMittal již druhé čtvrtletí za sebou vykázala zisk, a to díky silnému výkonu jejích aktivit v oblasti výroby oceli, které překonaly i negativní dopad poklesu cen železné rudy na její těžební aktivity. Firma, která mimo jiné vlastní přední českou ocelárnu ArcelorMittal Ostrava, současně potvrdila výhled zisku na celý letošní rok.

Čistý zisk ve třetím čtvrtletí činil 22 milionů USD (493 milionů Kč) ve srovnání se ztrátou 193 milionů USD loni. Proti předchozímu čtvrtletí se ale zisk snížil o 58 procent. Očištěný provozní zisk EBITDA se zvýšil na 1,91 miliardy USD z loňských 1,71 miliardy USD a překonal odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters čekali zisk 1,82 miliardy USD. Tržby stouply o 2,2 procenta na 20,1 miliardy USD.

Společnost potvrdila, že za celý letošní rok očekává zisk EBITDA více než sedm miliard USD. Snížila však svůj odhad globální spotřeby oceli kvůli zpomalení v Číně a kvůli prudkému poklesu v Brazílii a bývalých státech Sovětského svazu. Výrazně ale zvýšila odhad spotřeby ve Spojených státech, které spolu s Evropou mají na celkových dodávkách firmy zhruba dvoutřetinový podíl.

ArcelorMittal se na celosvětové výrobě oceli podílí asi šesti procenty. Firma je považována za širší ukazatel zdraví globálního zpracovatelského průmyslu.

Český podnik ArcelorMittal Ostrava má i s dceřinými společnostmi 7500 zaměstnanců. Roční kapacita výroby je tři miliony tun oceli. Asi polovinu produkce podnik vyváží do více než 40 zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK