Co týden dal? Česká ekonomika letos poroste o 2,5 %

07.11.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česká ekonomika podle podzimní prognózy Evropské komise letos poroste o 2,5 %, zatímco celá Evropská unie poroste jen o 1,3 % a eurozóna o 0,8 %. Výrazné hospodářské zpomalení zaznamená v letošním roce Ruská federace - poroste o 0,3 %. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Tabákové společnosti získaly právo napadnout nová pravidla Evropské unie týkající se podoby krabiček na cigarety. Vrchní soud v Londýně podle něj tuto kauzu po dnešním slyšení přesunul na Soudní dvůr Evropské unie. Ten bude mít za úkol rozhodnout, zda EU při regulaci tabákového průmyslu nezneužila svých pravomocí a zda jsou její kroky "přiměřené".
Více informací

V celé Evropské unii i v eurozóně předpokládá Evropská komise letos jen slabý hospodářský růst o 1,3 respektive o 0,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Vyplývá to z její pravidelné podzimní makroekonomické prognózy. Příští rok by mělo nastat pomalé zvýšení na hodnoty 1,5 procenta pro EU jako celek a 1,1 procenta pro země platící společnou měnou.
Více informací

Výrazné hospodářské zpomalení zaznamená v letošním roce Ruská federace. Vyplývá to podzimní hospodářské prognózy Evropské komise. Mezi důvody dokument zmiňuje nejen geopolitické napětí okolo ukrajinské krize a související protiruské sankce, ale také strukturální potíže ruské ekonomiky a vyčerpání modelu růstu, který byl dosud založen hlavně na exportu energetických surovin.
Více informací

Ruský plynárenský gigant Gazprom potvrdil, že obdržel 1,45 miliardy USD (32 miliard Kč) od ukrajinské energetické firmy Naftogaz. Peníze jsou první splátkou ukrajinského dluhu za ruský plyn. Splátka je jednou z podmínek pro to, aby Ukrajina začala opět dostávat zemní plyn z Ruska.
Více informací

Výrobce elektrických aut Tesla Motor dodal ve třetím čtvrtletí na trh rekordní počet aut. Jeho ztráta se však téměř zdvojnásobila na 74,7 milionu USD (1,7 miliardy Kč). Důvodem jsou náklady na výzkum a vývoj nového modelu, který se má začít prodávat příští rok, a nového systému pohonu, uvedla automobilka.
Více informací

Spotřeba energií stoupne na celém světě do roku 2040 o 60 procent. Vyplývá to z odhadů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Ústup prý čeká ropu, která je v současnosti hlavním energetickým zdrojem. Dorovnávat to bude nástup zemního plynu a okrajověji i energie z obnovitelných zdrojů, uvedlo dvanáctičlenné uskupení podle agentury AFP ve výročním výhledu.
Více informací

Ruský rubl se vůči dolaru propadl o více než dvě procenta na nové historické minimum. Jeho kurz tak poprvé prolomil hranici 46 rublů za dolar. Ruská centrální banka ve středu oznámila, že se rozhodla omezit podporu domácí měny. Viceguvernérka banky pak řekla, že rubl je nyní "poněkud podhodnocený".
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Schodek státního rozpočtu v říjnu stoupl na 45,4 miliardy korun ze zářijových 34,4 miliardy korun. Loni ke konci října deficit činil 47,7 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) již ale dříve uvedl, že cílem MF je letos udržet schodek na zhruba loňské úrovni, kdy byl 81 miliard korun.
Více informací

Stát letos na projektových pracích ušetřil až čtvrtinu plánovaných nákladů, o tolik totiž průměrně klesla cena projektových prací v tendrech oproti původním předpokladům. Na stavebních zakázkách ušetří veřejní zadavatelé průměrně 19 procent, vyplývá z analýzy společností CEEC Research, Ness a Komory administrátorů veřejných zakázek (KAVZ).
Více informací

Nové ceny povinného ručení jsou letos proti loňsku vyšší o sedm procent. Nejvíce si připlatili rizikoví mladí řidiči do 30 let, a to až o pětinu. Zdražení se naopak pouze omezeně dotklo firemních vozidel a flotil, kde jsou ceny pojištění fixované i na několik let dopředu.
Více informací

Česká ekonomika podle podzimní prognózy Evropské komise letos poroste o 2,5 procenta. Pro roky 2015 a 2016 komise předpokládá růst hrubého domácího produktu (HDP) o 2,7 procenta. Deficit veřejných financí by měl podle komise zůstat bezpečně pod třemi procenty, letos na úrovni 1,4 procenta, v příštím roce 2,1 procenta a v roce 2016 1,7 procenta. Ekonomická obnova Česka podle komise posiluje a rozšiřuje se především díky investicím a domácí spotřebě.
Více informací

Loňská devizová intervence ČNB povzbudila příjezdový cestovní ruch v Česku. Oslabení koruny podle agentury CzechTourism přilákalo do ČR víc zahraničních turistů, tuzemským cestovním kancelářím ale kvůli intervenci klesly marže. Nebýt intervence, letní sezóna by podle cestovních kanceláří patřila k jedné z nejlepších za poslední roky.
Více informací

Air Bank, která vstoupila na český bankovní trh v listopadu 2011, vytvořila za tři letošní čtvrtletí čistý zisk přes 155 milionů korun. Ve stejném období loni hospodařila se ztrátou více než 66 milionů korun. Air Bank letos poprvé očekává zisk i za celý rok.
Více informací

Bankovní rada České národní banky opět nechala úrokové sazby na historických minimech a bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Úrokové sazby drží centrální banka na historicky nejnižší úrovni dva roky. Základní úroková sazba tak činí 0,05 procenta. Devizové intervence spustila ČNB před rokem.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU