Babišův a Janovův fond koupil kliniky Sanus

07.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Investiční fond Hartenberg Holding, jehož spoluzakladatelem je ministr financí Andrej Babiš, získal většinový podíl ve společnost První privátní chirurgické centrum. Pod značkou Sanus centrum provozuje kliniky v Hradci Králové, Pardubicích a Jihlavě. Fond o tom dnes informoval v tiskové zprávě, výši investice nesdělil. Roční obrat klinik je okolo 160 milionů korun.

\"Sanus kupujeme jako regionálního lídra v oboru asistované reprodukce s velmi dobrou pozicí v ostatních jeho specializacích, který nám umožní expanzi do dalších regionů mimo Prahu a Brno,\" uvedl Josef Janov, někdejší investiční šéf Penty, který s Babišem fond loni založil. \"Akvizice současně rozšíří portfolio specializací poskytovaných v rámci našeho zdravotnického projektu FutureLife,\" dodal. Fond a vedení Sanusu prý zajistí, aby všichni klíčoví lékaři a manažeři setrvali na svých pozicích.

Sanus vznikl v roce 1995. Nyní provozuje kliniku v Hradci Králové, která se kromě asistované reprodukce specializuje na estetickou chirurgii, gynekologii a urologii a dvě detašovaná centra asistované reprodukce v Pardubicích a Jihlavě.

Fond disponuje asi pěti miliardami korun. Podle Janova se zaměřuje zejména na investiční příležitosti v Česku, Rakousku, Polsku a na Slovensku.

Fond plánuje pod značkou FutureLife zastřešit holding zdravotnických zařízení v České republice a na Slovensku. Současně s akvizicí Sanusu dnes FutureLife ohlásil kapitálovou investici ve společnosti Vidia-diagnostika prostřednictvím firmy Darsena. Firma poskytuje laboratorní služby v oblasti klinické biochemie, hematologie, imunologie a alergologie a diagnostiky infekčních onemocnění.

Fond tak pokračuje v expanzi v českém zdravotnictví. V Česku již koupil pražskou kliniku ISCARE I.V.F. a firmy Reprofit International a GynCentrum, které provozují kliniky gynekologie a reprodukční medicíny. Získal také podíly ve slovenských farmaceutických firmách Imunoglukan a Pleuran. Dvě kliniky pod značkou Iscare koupil fond v říjnu také na Slovensku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK