Šéf Českých drah Kurucz by odvolán, nahradí ho Pavel Krtek

10.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. listopadu (ČTK) - Dozorčí rada odvolala předsedu představenstva Českých drah Daniela Kurucze. Na jeho místo byl zvolen dosavadní člen představenstva odpovědný za ekonomiku a finance Pavel Krtek. Dráhy o tom informovaly v tiskové zprávě. Na odvolání Kurucze podle zákulisních informací dlouhodobě tlačil ministr dopravy Antonín Prachař (ANO), který s výměnou šéfa drah letos v srpnu na první pokus neuspěl.

„Dozorčí rada shledala, že dlouhodobě nefunguje komunikace mezi předsedou představenstva a vlastníkem. Jsme přesvědčeni, že pan Krtek je zárukou pozitivní změny a zároveň je v jeho osobě zachována kontinuita současného vedení. To považuji za důležité zejména s ohledem na problémy, které vznikly v minulosti a které vedení Českých drah dnes řeší,“ uvedl v tiskové zprávě předseda dozorčí rady Českých drah a náměstek ministra dopravy Milan Feranec.

Do představenstva společnosti dnes dozorčí rada rovněž zvolila Ludvíka Urbana, který od května zastává v národním dopravci nově zřízenou funkci náměstka pro regionální integraci a předtím byl ředitelem krajského centra ve Zlíně. V představenstvu bude Urban zastávat post místopředsedy. Pátým členem představenstva zvolila Romana Štěrbu z odboru strategického controllingu.

Kurucz řídil České dráhy od poloviny února, předtím ve společnosti působil jako výkonný ředitel pro provoz a techniku. Od července 2013, kdy exministr dopravy Zdeněk Žák prosadil odvolání dlouholetého generálního ředitele drah Petra Žaludy, zasedal rovněž v představenstvu. Před působením v Českých drahách pracoval dva roky jako šéf pardubické firmy Synthesia, která je součástí koncernu Agrofert nynějšího ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Právě hnutí ANO nominovalo do vlády nynějšího ministra dopravy Prachaře.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK