Německý KION Group staví u Stříbra závod na vysokozdvižné vozíky

11.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kostelec (Tachovsko) 11. listopadu (ČTK) - Stavbu závodu na montáž vysokozdvižných vozíků pro východní a jižní Evropu zahájil v Ostrově u Stříbra německý KION Group, evropský lídr a druhá nejsilnější skupina v oboru vozíků a skladové techniky na světě. Výrobu v zóně Panattoni Park zahájí v lednu 2016, kdy zaměstná zhruba 200 lidí, kteří mají montovat až 10.000 vozidel ročně. Investice výrazně přesáhne 700 milionů Kč, z toho zhruba polovina půjde do haly a druhou dá KION Group do strojů a zařízení, řekl ČTK Milan Kratina, šéf české finanční a průmyslové skupiny Accolade, která bude halu o ploše 24.000 metrů čtverečních investorovi pronajímat. Buduje ji developerská skupina Panattoni.

\"Významný strojírenský gigant krásně diverzifikuje portfolio firem v Plzeňském kraji. Nebudeme tu mít jen výrobce automobilových dílů,\" uvedl. Pokud bude KION v Ostrově spokojený, hodlá expandovat. Druhá etapa by dala práci dalším 200 lidem. Kratina věří tomu, že KION na Tachovsku, které je díky dálnici a blízkosti Německa jedním z nejpoptávanějších v ČR, ještě zaměstnance najde. \"Region byl od roku 1990 nejméně úspěšným v Plzeňském kraji a nyní díky Panattoni, Acolade a dalším investorům nabízí nejvíce práce v celé ČR,\" uvedl.

\"Věřím, že se pracovníci najdou. V krátké budoucnosti by měly nadnárodní firmy spolupracovat se samosprávou a státní správou, aby společně s nimi našly takový systém školství, který by připravil potřebné kádry,\" uvedl starosta Kostelce František Trhlík.

Podle člena představenstva KION Group Theodora Maurera má nový závod udržet špičkové postavení i servis ve východní a jižní Evropě, kde skupina plánuje \"nadprůměrný růst\". Východoevropský trh přepravy materiálu patří mezi jeden z nejvíce expandujících, jen loni posílil o osm procent. Objem objednávek se za prvních devět měsíců zvýšil o téměř 12 procent bez ohledu na krizi na Ukrajině, tedy více než globální růst HDP. Český trh pro výrobky KION vzrostl o 30 procent.

KION Group se sídlem ve Wiesbadenu má pobočky ve více než 100 zemích a 22.000 zaměstnanců. Loni měl obrat 4,5 miliardy eur (přes 120 miliard Kč). Skupina s 15procentním podílem na světovém trhu vyrábí pod značkami Linde, STILL, Fenwick, OM STILL, Baoli a Voltas. Loni podepsala kontrakty na téměř 143.000 vozidel. Skupina má v Česku od roku 1997 továrnu na nápravy Linde Pohony v Českém Krumlově.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK