Myšlenkové mapy pomáhají managerům i studentům, vyzkoušejte je taky

13.11.2014 | , ChrisFromParis
Studentské centrum


 


Myšlenková mapa (používá se take termín mentální mapa) je vysoce efektivní metoda zaznamenávání informací a nápadů pomocí grafického zpracování. Moderně se využívá od padesátých let dvacátého století. Uvidíte, že v tomto oboru se kreativitě meze nekladou. Čím osobněji svou myšlenkovou mapu pojmete, tím lépe vám bude sloužit. Do mapy vložte osobitý styl písma i barev a nebraňte se kresbám či obrázkům. Myšlenková mapa vám tak poslouží jako přehledné zpracování klíčových informací.

Podpořte kreativitu, paměť a učení


Základní myšlenka vzniku mentálních map se opírá o koncept, že lidský mozek nepracuje pouze lineárně či vertikálně, ale velmi dobře pracuje plošně ve struktuře sítě a vztahů. Tento kreativní způsob zaznamenávání slouží ke třídění a strukturování informací, stejně tak slouží k jejich propojování a vytváření vazeb.

Jak se mapa lidských myšlenek vytváří a používá?


Mentální mapa stojí na grafickém záznamu pojmů, který má usnadnit zpracování informací. Při práci s myšlenkovou mapou je dobré využít odlišné barevnosti vyznačených pojmů nebo velikostí a typů písma. Díky tomu se plán stává přehlednější a orientace i práce s ním je snazší. Myšlenkovou mapu si lze představit i jako velkoměsto. Centrum města reprezentuje důležitou ideu, hlavní cesty představují klíčové myšlenky procesu myšlení, vedlejší cesty tvoří sekundární myšlenkové procesy atd.

Postup vytváření mapy je následující



  • Odrazovým můstkem je centrální pojem, který se nachází ve středu plochy. Tento pojem je styčným bodem a nejčastěji take nadřazeným výrazem pro ostatní vlákna mapy. Grafické vyznačení základního termínu bývá nejvýraznější písmem i barvou.



  • Okolo centrálního pojmu jsou navázány pojmy podřadné, které jsou v určitém vztahu s pojmem hlavním. K pojmům podřazeným se mohou připojovat v potřebném počtu další nápady a informace. Pojmy se mohou navazovat mezi sebou v různých úrovních. Barevná odlišnost je opět velmi praktická a může být určena tematickým vymezením pojmů.



  • Podřazené pojmy lze strukturovat do oblastních větví, které sjednocuje vybrané téma.


Příklad: myšlenková mapa ohledně zpracování projektu bude mít v centru název projektu (např. Ovoce do škol) a okolo názvu další příslušné pojmy (např. dodavatelé, logistika, rozpočet aj.).

Zmapujte své učení


Myšlenkové mapy nachází největší využití v pedagogice, podnikání, projektovém řízení a managementu. Používají se jako metoda zaznamenávání důležitých informací již známého nebo při zápisu nového nápadu či projektu. Velmi dobře může mapa posloužit jako zápis brainstormingu. Je vhodná k utříbení důležitých pojmů a uvědomění si reálných vztahů mezi nimi. Prostřednictvím toho může být mentální mapa jistým projektem plánovaného procesu. S mentální mapou mohou pracovat jednotlivci i skupiny, které zaznamenávají nápady společně.

Autor článku