ČR a SR si budou vyměňovat informace, chtějí omezit podvody s DPH

13.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 13. listopadu (ČTK) - Česká republika a Slovensko si budou vyměňovat informace v oblasti placení daně z přidané hodnoty (DPH), obě země bývalé federace tak chtějí zabránit daňovým podvodům. Vyplývá to z dohody mezi Generálním finančním ředitelstvím a slovenskou Finanční správou, kterou dnes zástupci obou institucí podepsali v Bratislavě. Od spolupráce si slibují omezení takzvaných karuselových podvodů, u kterých podvodníci zakládají síť firem v nejméně dvou zemích s cílem obrat stát o peníze na nadměrném odpočtu DPH.

\"Mezi Českou republikou a Slovenskem probíhá poměrně hodně těchto podvodů. Právě v oblasti karuselových podvodů je spolupráce klíčová,\" řekla novinářům na dotaz ČTK náměstkyně českého ministra financí Simona Hornochová. U příležitosti podpisu dohody označila za důležité vzájemné sdílení informací o rizikových subjektech a jejich propojení. \"Pokud to nebudeme dělat, tak za hranicí jsme slepí. Nedokážeme dovodit, že probíhá nějaký daňový únik,\" dodala.

Šéf slovenské Finanční správy František Imrecze připomněl, že Česko přijalo opatření například v boji proti daňovým únikům při obchodování s pohonnými hmotami. \"Pokud se Slovensko k této iniciativě nepřidá, tak to nebude mít žádný význam, protože všechny subjekty přenesou své sídlo na Slovensko a budou realizovat transakce ze Slovenska,\" dodal.

Podpis zmiňované dohody se uskutečnil na okraj mezinárodní konference věnované boji proti daňovým únikům. Kromě toho zástupci České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska podepsali také deklaraci ohledně zintenzivnění vzájemné spolupráce v celní a daňové oblasti. \"Souboj s daňovými úniky má globální charakter. Jsme povinni spolupracovat a vyměňovat si informace. Finanční správy se nemohou uzavírat do sebe, ale musejí sdílet souboj o každé jedno euro, zlotý, forint nebo českou korunu ve prospěch veřejných financí,\" řekl novinářům slovenský ministr financí Peter Kažimír.

Vedoucí zastoupení Evropské komise na Slovensku Dušan Chrenek upozornil, že podle dřívější studie členské státy EU v roce 2012 přišly na nevybrané DPH o 177 miliard eur. Za nutnou proto označil spolupráci unijních států v boji proti daňovým únikům.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK