Schvalování nových pravidel pro veřejné zakázky má zpoždění

18.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. listopadu (ČTK) - Nová pravidla pro zadávání veřejných zakázek od Nového roku nejspíš platit nebudou. Zdržuje se totiž projednávání novely zákona o zadávání veřejných zakázek ve Sněmovně. Na dnešní odborné konferenci to prohlásil ředitel odboru práva veřejných zakázek a koncesí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Vlastimil Fidler.

\"Předpokládaná účinnost dílčí novely byla od 1. ledna 2015. Toto datum je nyní už spíše jen přáním, protože projednávání ve Sněmovně se trochu protáhlo,\" podotkl ředitel Fidler.

Takzvanou technickou novelu teprve minulý týden projednal sněmovní výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj a tento týden se jí budou zabývat poslanci z hospodářského výboru. Teprve poté se dostane do dalšího čtení, což je postup při schvalování jakéhokoliv zákona.

Osud novely však bude po jednání poslaneckého výboru složitý, protože poslanci na rozdíl od MMR, které legislativní normu předkládalo, požadují, aby se limit pro takzvané vícepráce zvýšil ze současných 20 procent na 50 procent. To by v praxi znamenalo, že se cena veřejné zakázky může zvýšit až o polovinu vysoutěžené ceny.

MMR novelou reaguje na největší nedostatky současného zákona. Má zadavatelům ulehčit využívání při hodnocení nabídek v tendrech více kritérií a nezaměřovat se pouze na nejnižší cenu. Umožňuje například více zohlednit zkušenosti a předchozí praxi předkladatele nabídky.

Zadavatelé také nebudou muset opakovat výběrové řízení, pokud obdrží pouze jedinou nabídku. I u ní však budou muset zhodnotit, zda je ekonomická a pro něj výhodná. Mění se i podmínky pro odvolávání neúspěšných zájemců o zakázku k antimonopolnímu úřadu, které má odstranit obstrukční jednání neúspěšných firem.

Aby novela mohla začít platit, musí ji po poslancích schválit také senátoři a poté podepsat prezident. I to nejspíš povede k tomu, že novela od 1. ledna příštího roku platit nezačne.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK