Stavební firmy plánují po letech propouštění nabírat zaměstnance

19.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. listopadu (ČTK) - České stavební firmy plánují po několika letech masivního propouštění v příštím roce nábor nových zaměstnanců. Nejvíce práce mají firmy se zakázkami na železnici. Vyplývá to z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví Q4/2014 zpracované společnostmi CEEC Research a KPMG Česká republika, jejíž dílčí výsledky má ČTK k dispozici.

Za deset měsíců letošního roku se zvýšil počet i objem veřejných výběrových řízení na stavbu a rekonstrukce až o 27 procent, což je největší růst za poslední tři roky. Zásobník práce firem s více než 50 zaměstnanci proti minulému roku vzrostl až o 24 procent na aktuální hodnotu 178 miliard korun.

Část firem, 42 procent, proto již začíná hledat nové zaměstnance. Tyto společnosti plánují zvýšit své kapacity a počty pracovníků v průměru o 13 procent. Polovina firem plánuje zachovat současný personální stav, další snižování počtu zaměstnanců pro příští rok plánuje jen osm procent společností.

Nejčastěji budou podle analýzy nové pracovníky najímat velké stavební společnosti a firmy, které se zabývají inženýrskými a dopravními stavbami. Ty také zaznamenávají největší růst nových zakázek a další očekávají v příštím roce. Rozšiřování týmů potvrdilo 70 procent respektive 55 procent ředitelů. Současný počet zaměstnanců by měl stoupnout o osm, respektive o 18 procent. Plány na téměř pětinový růst kapacit potvrdila třetina zástupců středních a malých společností. Více než třetina (37 procent) společností, které se převážně zabývají pozemním stavitelstvím, počítá s přijetím 11 procent nových lidí.

Ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek uvedl, že stavební firmy poptávají také dělníky, které chtějí v příštím roce najímat dvě třetiny firem (66 procent). Naopak s rozšiřováním managementu či administrativních pracovníků vedení společností příliš nepočítá.

\"Vzhledem k současné naplněnosti našeho plánu pro rok 2015 je předpoklad, že budeme schopni plán obratu ještě navýšit. Proto velmi pravděpodobně také dojde k náboru nových stavbyvedoucích, mistrů a dělnických profesí,\" řekl obchodní ředitel společnosti Průmstav Milan Valenta.

Obchodní ředitel firmy RD Rýmařov Jiří Pohloudek upozornil na problémy s kvalifikací uchazečů o práci. \"Na trhu začíná být nedostatek odborných profesí, poptávka po nich začne být vysoká. Je velmi obtížně navyšovat kapacity prostřednictvím jakékoliv kvalifikované lidské práce,\" uvedl.

Podle partnera odpovědného za služby pro realitní a stavební společnosti v KPMG Česká republika Pavla Klimenta je plán stavebních firem zvyšovat počty zaměstnanců dobrou zprávou pro celý pracovní trh. \"Je ale třeba vzít v úvahu, že stavební společnosti zažily roky snižování svých nákladů a hledání vnitřních efektivit a své obezřetnosti se budou zbavovat jen pomalu. Předpoklad růstu je velmi křehký a primárně závislý na kontinuitě a stabilitě v přístupu hlavních zadavatelů,\" upozornil.

Stavebnictví patří k oborům, které nejvíce zasáhla nedávná ekonomická krize. Stavaři od roku 2008 přišli o 443 miliard korun, což je obrat za jeden rok. Podle analýzy statistických dat za tu dobu zkrachovalo 41 větších firem, o práci v sektoru přišlo až 50.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK