PPF nabídne drobným akcionářům O2 odkup akcií za 277 Kč

19.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. listopadu (ČTK) - Investiční skupina PPF nabídne drobným akcionářům O2 vykoupení jejich akcií za cenu, kterou uplatnila při povinném odkupu letos v červnu po odečtení vyplacené dividendy 18 Kč. Fyzické osoby, které byly akcionáři k 15. srpnu, budou moci nabídnout maximálně 200 akcií po 277,15 Kč za cenný papír. PPF to dnes oznámila v tiskové zprávě.

PPF ovládá prostřednictvím firem PPF Arena 2 B.V. a PPF A3 B.V. celkem 83,15 procenta O2 Czech Republic. Majoritní podíl 65,9 procenta koupila na začátku roku od španělské Telefóniky, další akcie získala v rámci povinného odkupu nebo později vykoupením podílů od významných minoritních akcionářů. Kurz akcií O2 byl v úterý kolem 211 Kč za cenný papír, tedy 66 korun pod nabídnutou cenou.

Podle PPF nepůjde o standardní veřejnou nabídku odkupu pro všechny akcionáře, ale bude určená jen pro fyzické osoby. Podle zákona tak firma bude moci vykoupit maximálně jedno procento akcií. PPF předpokládá, že nabídka se v praxi bude týkat přibližně 40.000 drobných akcionářů. Ti mohli v rámci kuponové privatizace v 90. letech získat zhruba 100 současných akcií O2.

\"Nabídka je určena především drobným akcionářům, kteří své akcie získali v kuponové privatizaci. Chceme postupovat maximálně korektně, a proto těmto drobným akcionářům, kteří nejsou profesionálními investory, dáváme druhou šanci na prodej akcií za cenu, která odpovídá ceně při tzv. povinném odkupu,\" uvedl majoritní vlastník PPF Petr Kellner.

Technicky se akcie budou vykupovat obdobně jako při povinné nabídce převzetí v červnu letošního roku, tedy prostřednictví PPF banky a bude třeba doložit stejné dokumenty jako v případě povinné nabídky. Lhůta pro akceptování nabídky je od 1. prosince 2014 do 16. ledna 2015.

jsa mol

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK