Dolar stoupl k jenu na sedmileté maximum, trh čeká na zápis Fedu

19.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. listopadu (ČTK) - Americký dolar dnes k japonskému jenu stoupl na nejvyšší hodnotu za sedm let. Trhy čekají na zveřejnění zápisu ze zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed), který by mohl obsahovat podrobnější informace o rozdílech mezi její měnovou politikou a politikami velkých zahraničních centrálních bank.

Dolar k jenu stoupl až na 117,67 JPY, tedy nejvýše od října 2007. Později dolar mírně klesl a prodával se za 117,62 JPY. Euro k jenu stouplo až o 0,7 procenta na 147,52 JPY, což je nejvyšší hodnota od konce roku 2008.

Japonská centrální banka dnes podle očekávání nechala beze změn svou extrémně štědrou měnovou politiku. Trh nyní čeká na záznam z říjnového zasedání Fed. Podle analytika společnosti ING Petra Krpaty bude záznam zřejmě vyznívat ve prospěch zvýšení úrokových sazeb, jak se projevilo v prohlášení Fedu bezprostředně po říjnovém zasedání. Takové sdělení pravděpodobně posílí nejen americký dolar, ale také vyhlídky na mnohem závažnější změnu v důrazu měnového výboru Fedu na jeho prosincovém zasedání, citovala Krpatu agentura Reuters.

Fed v říjnu podle očekávání oznámil ukončení nákupů dluhopisů, jimiž od finanční krize podporoval ekonomiku. Poznamenal tehdy, že situace na pracovním trhu se zlepšuje a inflace pravděpodobně nezůstane dlouho na nízké úrovni.

Dolar dnes podpořily i příznivé údaje z americké ekonomiky, podle kterých počet stavebních povolení v USA stoupl v říjnu na nejvyšší úroveň za skoro šest a půl roku, přestože tempo zahajování staveb nečekaně kleslo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK