Českou Safinu s obratem v miliardách koupila obří skupina Renova

19.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Vestec (Praha-západ) 19. listopadu (ČTK) - Českou firmu Safina s obratem v miliardách korun koupila významná ruská skupina Renova. Dnes to uvedl server IHNED.cz. Cenu firmy nezveřejnily. Safina je lídrem ve zpracování drahých a neželezných kovů ve střední a východní Evropě a zaměstnává asi dvě stovky lidí. Renova Group zaměstnává zhruba 134.000 lidí a má obrat 330 miliard Kč.

V souvislosti s prodejem neočekává dosavadní šéf Safiny Tomáš Plachý mladší výrazné změny ve vedení, generálním ředitelem firmy se podle něj stane nynější šéf obchodu Viktor Fiala. \"Pro Safinu to znamená lepší příležitosti k dalšímu rozvoji,\" řekl serveru. Skupina Safichem Group, do níž zatím Safina patřila, se nyní bude více orientovat na chemii, inženýring a strojírenství, doplnil Plachý, který je synem majitele Safichemu Tomáše Plachého staršího.

Safina sídlí ve Vestci u Prahy. Zabývá se rafinací a zpracováním drahých kovů, jako je zlato, stříbro či platina, které pak prodává jako investiční kovy, klenoty či zubařské materiály. Kromě zastoupení po celé Evropě spoluvlastní i závod v Číně a chce otevřít novou rafinerii v USA. Loni dosáhla obratu 4,7 miliardy korun a čistého zisku 117 milionů, píše IHNED.cz. Renova Group podniká po celém světě v oblasti drahých kovů, strojírenství, telekomunikací, energetiky i finančnictví, uvedl server.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK