Co týden dal? Prodej nových automobilů láme rekordy

21.11.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v říjnu meziročně zvýšil o 6,5 procenta na 1,07 milionu vozů a roste již 14 měsíců za sebou. Produkce osobních aut v ČR míří k novému rekordu. Za deset měsíců stoupla meziročně o téměř 12 procent na 1,047 milionu.

Posledních 7 dní ve světě

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v říjnu meziročně zvýšil o 6,5 procenta na 1,07 milionu vozů. Uvedlo to Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Prodej tak roste již 14 měsíců za sebou. V období od ledna do října meziročně stoupl o 6,1 procenta na 10,65 milionu vozů.
Více informací

Španělská automobilka Seat začátkem příštího roku ukončí prodej na ruském trhu. Důvodem jsou zhoršující se hospodářské podmínky v Rusku.
Více informací

Zavedení bezplatného cestování vlakem pro děti, studenty a důchodce na Slovensku veřejnost zaujalo. V pondělí, kdy toto opatření vstoupilo v platnost, státní železniční dopravce Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vydal pasažérům 48.000 jízdenek na cestování vlakem zdarma. To odpovídá téměř polovině z celkového počtu jízdenek, které ZSSK v ten den vystavila.
Více informací

Světová banka (SB) očekává, že dopad epidemie eboly na ekonomiky zemí v subsaharské Africe se bude pohybovat jen kolem tří až čtyř miliard dolarů (66,2 až 88,3 miliardy Kč). To je hluboko pod nejhorším scénářem, který dosud počítal se ztrátami ve výši až 32 miliard USD.
Více informací

Americký dolar k japonskému jenu stoupl na nejvyšší hodnotu za sedm let. Trhy čekají na zveřejnění zápisu ze zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed), který by mohl obsahovat podrobnější informace o rozdílech mezi její měnovou politikou a politikami velkých zahraničních centrálních bank.
Více informací

Evropská komise informovala několik výrobců těžkých a středně těžkých nákladních aut, že je podezřívá z účasti v kartelu, který je v rozporu s antimonopolními pravidly EU.
Více informací

Spotřebitelská důvěra v eurozóně se v listopadu překvapivě snížila. Evropská komise oznámila, že index důvěry klesl na minus 11,6 bodu z říjnových minus 11,1 bodu. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters počítali s nárůstem indexu na minus 10,7 bodu.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Plzeňská Škoda Electric dodá spolu s polským Solarisem 24 nových trolejbusů do Budapešti. Součástí kontraktu je i opce na dalších 84 trolejbusů. Celková hodnota zakázky tak může činit až 1,7 miliardy korun. Škodovka zajistí dodávku kompletní elektrické výzbroje a finální montáž vozidel, řekl viceprezident pro obchod skupiny Škoda Transportation Zdeněk Majer.
Více informací

Produkce osobních aut v ČR míří k novému rekordu. Za deset měsíců stoupla meziročně o téměř 12 procent na 1,047 milionu. Nejvíc vyrobila Škoda Auto. Vyplývá to z informací Sdružení automobilového průmyslu.
Více informací

Nová pravidla pro zadávání veřejných zakázek od Nového roku nejspíš platit nebudou. Zdržuje se totiž projednávání novely zákona o zadávání veřejných zakázek ve Sněmovně. Na odborné konferenci to prohlásil ředitel odboru práva veřejných zakázek a koncesí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Vlastimil Fidler.
Více informací

Pětina (přesně 1191) českých obcí v končícím programovém období vůbec nevyužila peníze z fondů EU, protože nepřipravila ani jeden projekt financovaný z evropských zdrojů. Na odborné konferenci to řekl místopředseda pro evropské záležitosti Svazu měst a obcí ČR Oldřich Vlasák. Svaz eviduje kolem 6250 obcí, evropské dotace tak nevyužívá více než 19 procent z nich. K dispozici přitom od roku 2007 měly desítky miliard korun.
Více informací

Průměrná úroková sazba hypoték v ČR v říjnu klesla na 2,51 procenta, a dostala se tak opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování. Předchozí minimum bylo v září, kdy průměrná sazba činila 2,54 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.
Více informací

České stavební firmy plánují po několika letech masivního propouštění v příštím roce nábor nových zaměstnanců. Nejvíce práce mají firmy se zakázkami na železnici. Vyplývá to z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví Q4/2014 zpracované společnostmi CEEC Research a KPMG Česká republika.
Více informací

Darovat potraviny potřebným by mělo být pro výrobce a obchodníky v Česku jednodušší. Generální finanční ředitelství připravuje metodickou změnu, která má umožnit, aby základ daně z přidané hodnoty u potravin darovaných potravinové bance mohl být blízký nule či nulový.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU