Čínská centrální banka po více než dvou letech snížila úroky

21.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 21. listopadu (ČTK) - Čínská centrální banka poprvé po více než dvou letech snížila úrokové sazby. Cílem jejího nečekaného kroku je podpořit ekonomický růst, který by letos mohl být nejpomalejší za 24 let, napsala agentura Reuters.

Banka snížila jednoroční výpůjční sazbu o 0,4 procentního bodu na 5,6 procenta. Jednoletou depozitní sazbu banka snížila o čtvrt procentního bodu. Nové sazby začnou platit od 22. listopadu.

Zpráva přichází v době, kdy nejnovější statistiky ukázaly, že růst tovární aktivity se zastavil a realitní trh, dlouhodobý pilíř růstu, zůstává slabý. To má negativní dopad na širší aktivitu a snižuje poptávku po všem, od nábytku po cement a ocel.

Centrální banka rovněž učinila krok k dalšímu uvolnění tvorby depozitních sazeb. Nově mohou banky nabídnout střadatelům za jejich úspory úrok, který bude 1,2násobkem základní sazby. Doposud to bylo 1,1násobek.

V prohlášení banka uvedla, že růst čínské ekonomiky je stále přiměřený a není třeba zavádět silná stimulační opatření. I nadále však hodlá pokračovat v pravidelném uvolňování tvorby depozitních sazeb.

Tempo růstu čínské ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalilo na 7,3 procenta, nejníže za pět let. Oficiálním cílem vlády je dosáhnout v celém letošním roce hospodářského růstu 7,5 procenta. Peking dal nicméně najevo, že je připraven tolerovat slabší růst, pokud to nebude mít negativní dopady na trh práce. Loni se HDP zvýšil o 7,7 procenta, což bylo nejpomalejší tempo za 14 let.

Čína naposledy snížila úroky v červenci 2012. Tehdy výpůjční sazba klesla o 0,31 procentního bodu a depozitní o čtvrt procentního bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK