Systém evidence tržeb nechá vytvořit MF státním podnikem

21.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. listopadu (ČTK) - Ministerstvo financí chce elektronickou evidenci tržeb zadat podniku Státní pokladna Centrum sdílených služeb, jenž vznikne v lednu oddělením ze Státní tiskárny cenin. Fakticky tak plánuje vytvořit systém vlastními silami. Ministerstvo o tom dnes informovalo v reakci na informace z Hospodářských novin, které dnes uvedly, že úřad zadá zakázku za čtvrt miliardy korun na systém evidence tržeb bez soutěže vybranému dodavateli kvůli ochraně citlivých informací daňových subjektů.

\"Vzhledem k mimořádným nárokům na bezpečnost dat v rámci systému elektronické evidence tržeb a racionální snaze o maximální insourcing v rámci vlastních kapacit resortu je v případě softwarového řešení projektu počítáno se státním podnikem Státní pokladna Centrum sdílených služeb,\" uvedlo MF.

Plánovaný postup je podle úřadu osvědčenou praxí v zahraničí. \"Například v Rakousku významné systémy pro daňovou správu, které obsahují důvěrné a citlivé informace, realizuje společnost vlastněná ministerstvem financí s názvem BRZ. To znamená, že při přípravě elektronické evidence tržeb rozhodně nedojde k ´zadání zakázky bez soutěže´, ale o zpracování systému de facto vlastními silami,\" uvedlo MF.

Úřad dále uvedl, že v žádném případě nehodlá obcházet zákon o veřejných zakázkách ani jiný zákon, naopak bude postupovat přesně podle všech zákonů. \"Aby nedošlo k možnému úniku citlivých informací o daňových poplatnících, obrátilo se MF (resp. Generální finanční ředitelství) v souladu se zákonem na Národní bezpečnostní úřad s žádostí o povolení výjimky,\" uvedlo MF.

Elektronická evidence tržeb, která má začít fungovat v roce 2016 s cílem zlepšit výběr daní, je podle Hospodářských novin největším technologickým projektem současné vlády. Deník zároveň upozornil, že MF nezdůvodnilo, proč do požadavků na uchazeče o zakázku třeba nepřidalo povinnost, mít bezpečnostní prověrku. Podle seznamu firem s osvědčením od bezpečnostního úřadu mají prý prověrku alespoň na stupeň \"důvěrné\" všichni velcí IT hráči na trhu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK