Ceny ropy stouply kvůli čínským sazbám a spekulacím kolem OPEC

21.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 21. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes stouply a severomořská ropa Brent se dostala na více než 80 dolarů za barel. Trh s ropou reaguje na nečekané snížení úrokových sazeb čínskou centrální bankou a na spekulace, že ropný kartel OPEC by se příští týden mohl dohodnout na omezení těžby ropy.

Cena severomořské ropy Brent během dneška stoupla až o více než dva dolary na 81,61 USD za barel. Později ale zisky zmírnila a kolem 15:30 SEČ se pohybovala kolem 80,40 dolaru za barel. Po sérii osmi týdenních propadů ale Brent tento týden míří k prvnímu týdennímu přírůstku od září. Americká lehká ropa WTI dnes ve stejnou dobu vykazovala nárůst o necelý dolar na 76,55 dolaru za barel.

Čínská centrální banka poprvé po více než dvou letech snížila úrokové sazby, aby se tak pokusila podpořit ekonomický růst. Nečekaný krok zlepšil náladu obchodníků, z nichž mnozí očekávají, že členské státy OPEC se 27. listopadu na zasedání ve Vídni dohodnou na snížení těžebního limitu.

\"Ceny komodit celkově rostly, především ceny obecných kovů, ale také ceny ropy. Zřejmě je tu naděje, že tento krok (čínské snížení sazeb) zvýší poptávku po komoditách,\" sdělil podle agentury Reuters analytik společnosti Commerzbank Carsten Fritsch.

Ceny ropy se od června propadly o zhruba 30 procent kvůli dostatečnému zásobování trhu a obavám ohledně hospodářského vývoje v Číně a Evropě. V poslední době rostou spekulace, že OPEC bude jednat a omezí produkci, aby zvrátil kolaps trhu. Ruské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že Rusko a Saúdská Arábie vyjádřily \"ochotu spolupracovat v otázkách týkajících se energie a ropných trhů\", zatímco Venezuela zopakovala svou výzvu ke snížení ropné produkce v rámci OPEC.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 80,40 79,33 New York - Nymex WTI leden 76,55 75,58

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK