Na německé železnici hrozí před Vánocemi další stávky

24.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. listopadu (zpravodaj ČTK) - Na německé železnici hrozí v předvánočním období další stávky. Odborový svaz EVG, který zastupuje většinu zaměstnanců největšího německého železničního dopravce Deutsche Bahn (DB), dnes podle televize n-tv pohrozil zastavením práce, pokud firma nesplní jeho požadavky na zvýšení mezd o šest procent. Svaz EVG také chce zabránit tomu, aby v rámci koncernu posílil na jeho úkor konkurenční odborový svaz strojvůdců (GDL).

DB v pátek při zatím posledním jednání s odbory nabídly všem zaměstnancům zvýšení platů o pět procent v příštím roce a půl. Společnost zároveň slíbila, že přijme další zaměstnance, aby bylo možné snížit počet sloužených přesčasů. Nové jednání mezi vedením DB a GDL je v plánu v pátek, jednání s EVG 12. prosince.

Podle svazu EVG je ale nabídka DB nedostatečná. \"Požadujeme, aby se každému z našich kolegů zvýšil plat o šest procent, nejméně ale o 150 eur měsíčně,\" uvedla mluvčí svazu. Zvýšení mezd žádá svaz od začátku roku 2015. Podle mluvčí odbory budou do 3. prosince jednat o dalším postupu, po tomto datu nevylučuje uspořádání stávky.

Šéf svazu EVG Alexander Kirchner v časopisu Focus upozornil, že stávkovat by mohli například zaměstnanci DB, kteří zajišťují dodávky elektřiny pro vlaky. To by způsobilo úplné zablokování provozu na rozdíl od předchozích stávek strojvůdců, při nichž se DB podařilo zachovat zhruba třetinu plánovaných vlaků.

Deník Bild upozorňuje, že jádrem sporu na železnici ve skutečnosti není snaha o zvýšení mezd, ale souboj o vliv mezi odborovými svazy GDL a EVG. Svaz GDL chce nově zastupovat kromě strojvůdců také průvodčí a personál jídelních vozů. Mimo jiné kvůli tomuto požadavku uspořádal od konce srpna šest stávek, které měly vliv i na spojení mezi Německem a Českem. Svaz EVG se snaží takovému oslabení své pozice zabránit.

Vedení DB chce zajistit, aby v rámci každé profesní skupiny na železnici platily stejné pracovní podmínky bez ohledu na to, zda je zaměstnanec členem GDL nebo EVG. Společnost v tomto směru spoléhá také na připravovaný zákon, který by měl toto pravidlo prosadit a kterým by se vláda měla zabývat v prosinci. Podle novely by za každou profesní skupinu měly rozhodovat ty odbory, které mají mezi zaměstnanci víc členů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK