BT prý jedná o koupi dvou britských operátorů, jedním je O2

24.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Madrid 24. listopadu (ČTK) - Britská telekomunikační skupina BT Group zkoumá možnost koupit od španělské společnosti Telefónica britského telekomunikačního operátora O2. Společnost BT tak potvrdila dřívější spekulace španělských médií. Podle zdroje agentury Reuters nicméně BT jedná také o možném převzetí dalšího britského operátora EE, což je větší konkurent O2.

\"Od akcionářů dvou britských provozovatelů mobilních sítí, z nichž jedním je O2, jsme obdrželi vyjádření zájmu o možné transakci, ve které by BT získala jejich britský mobilní byznys,\" uvedla BT v reakci na spekulace médií.

Veškerá jednání jsou v předběžné fázi a není jisté, že k transakci nakonec dojde, uvedla firma. V podobném duchu se v dnešním oznámení pro španělského regulátora akciového trhu vyjádřila i Telefónica.

Španělský server El Confidencial dnes napsal, že Telefónica by v rámci \"strategického spojenectví\" mohla prodat britskou O2 společnosti British Telecom výměnou za podíl 20 procent v bývalém britském telekomunikačním monopolu BT.

O2, který patří k předním britským mobilním operátorům vedle společností Vodafone a EE, by se tak vrátil pod křídla BT. Od něj byl v roce 2002 odloučen. V roce 2005 jej za 17,7 miliardy liber (616,8 miliardy Kč) totiž koupila právě Telefónica.

Rozhodnutí BT odštěpit po tlaku akcionářů mobilní divizi se při zpětném pohledu jeví vzhledem k rychlé expanzi mobilní komunikace jako jeden z nejhorších strategických omylů v britské historii, podotkl list Financial Times (FT).

Pokud jde o dalšího mobilního operátora, jehož převzetí by mohl BT zvažovat, skupina jeho název neuvedla. Podle zdroje Reuters obeznámeného se záležitostí jde o společnost EE, která je společným podnikem Deutsche Telekom a francouzského operátora Orange.

EE je největším mobilním operátorem v Británii podle počtu zákazníků a je zároveň o něco větší než O2. V případě, že by chtěla BT provést v Británii více než jednu transakci, měla by problém s regulátory, podotýká FT.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK