Průzkum: Faktury platí pozdě každá čtvrtá firma v Evropě

25.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. listopadu (ČTK) - V Evropě byla letos pozdě splacena téměř čtvrtina pohledávek. Proti loňsku jde o zlepšení, tehdy se věřitelé potýkali s nezaplacenými fakturami ve 29 procentech případů. Vyplývá to z průzkumu platební morálky, který uskutečnila společnost EOS KSI ve 2600 firmách ze 12 evropských zemí. Se zpožděnými platbami se mohou nejčastěji čeští obchodníci setkat v Bulharsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku, nejméně naopak v Německu.

Polsko a Slovensko přitom patří mezi nejoblíbenější exportní destinace českých firem. V Polsku se s placením opozdí 25 procent firem, na Slovensku je to o procento méně.

\"Ve srovnání s rokem 2013 se situace ve většině států Evropy zlepšila, řádově o několik procentních bodů. Přesto se s pozdě zaplacenými fakturami setkává téměř každá čtvrtá firma, a to je stále vysoké číslo,\" uvedl jednatel EOS KSI Vladimír Vachel. Výjimkou ze zlepšující se platební morálky je Bulharsko, které si meziročně pohoršilo o tři procentní body a vede tak žebříček zemí v podílu pozdě zaplacených pohledávek.

Jako nejlepší obchodní partneři vycházejí německé firmy, do Německa míří téměř třetina českého exportu. Podnikatelé zde evidují jen necelou pětinu opožděných plateb, meziročně se situace zlepšila o 11 procentních bodů. Zároveň má Německo nejnižší podíl nedobytných pohledávek, pouhé procento. Stejný podíl pozdě zaplacených závazků jako loni evidují letos firmy v Rusku, a to i přes politické události posledních několika měsíců.

Dalším problémem, se kterým se firmy potýkají, je příliš dlouhá doba splatnosti pohledávek. V Evropě zaplatí firmy fakturu v průměru 36 dní po splatnosti. Nejmarkantněji průměr překračuje Španělsko, kde se věřitelé dočkají splacení až 53 dní po skončení lhůty.

EOS KSI, které se specializuje na finanční služby a vymáhání pohledávek, uskutečnila průzkum v Německu, Velké Británii, Francii, Belgii, Rusku, Polsku, Španělsku, Rumunsku, Řecku, Bulharsku, Maďarsku a Slovensku.

země pozdě zaplacené pohledávky v procentech nedobytné pohledávky v procentech doba zaplacení faktur po splatnosti (ve dnech) Bulharsko 28 5 32 Polsko 25 2 31 Rumunsko 25 5 33 Slovensko 24 6 26 Velká Británie 24 5 25 Řecko 24 5 40 Španělsko 23 2 53 Francie 22 2 31 Belgie 22 5 22 Maďarsko 22 5 22 Rusko 21 6 22 Německo 18 1 23

zdroj: EOS KSI

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK