Čistý zisk řecké sázkové firmy OPAP stoupl o více než čtvrtinu

25.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 25. listopadu (ČTK) - Řecký sázkový monopol OPAP zvýšil ve třetím čtvrtletí čistý zisk meziročně o 26 procent na 55,9 milionu eur (přes 1,5 miliardy Kč). Oznámila to dnes firma, ve které má významný podíl český investor Jiří Šmejc. K růstu zisku přispěly nové stírací losy a snižování nákladů.

Zisk se nachází na horní hranici očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na zhruba 53 až 56 milionů eur. OPAP je podle tržní hodnoty druhou největší sázkovou společností v Evropě, upozorňuje agentura Reuters.

Tržby společnosti stouply o 19 procent na 1,07 miliardy eur. K jejich růstu přispělo květnové spuštění prodeje stíracích losů. Firma dnes rovněž oznámila, že vyplatí prozatímní dividendu 0,23 eura na akcii.

Řecko loni prodalo kontrolní podíl ve firmě OPAP česko-řecké skupině Emma Delta, kterou vede Šmejc spolu s řeckým podnikatelem Jorgosem Melisanidisem. Prodej byl první velkou privatizací v Řecku od poskytnutí záchranných úvěrů od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Za třetinový podíl skupina zaplatila 652 milionů eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK