Zisky amerických bank ve třetím čtvrtletí stouply o sedm procent

25.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. listopadu (ČTK) - Americké banky a další finanční instituce ve třetím čtvrtletí zvýšily zisky meziročně o sedm procent na 38,7 miliardy dolarů (855 miliard Kč). Uvedla to dnes Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). Počet problémových bank v USA podle FDIC naopak klesl o 25 na 329. Dostal se tak na nejnižší úroveň od prvního čtvrtletí 2009.

Zisky podpořilo snižování nákladů a pokračující růst objemu úvěrů. V průběhu třetího čtvrtletí v USA zkrachovaly pouze dvě pojištěné banky, zatímco ve stejném období loňského roku to bylo šest bank. Údaje podle agentury AP ukazují, že americký bankovní sektor se nadále zotavuje ze světové finanční krize.

\"Bankovní průmysl zažil další příznivé čtvrtletí,\" prohlásil předseda FDIC Martin Gruenberg. Poukázal zejména na skutečnost, že za růstem zisků ve třetím čtvrtletí stály vyšší příjmy, a ne nižší tvorba rezerv na úvěrové ztráty. \"To může vytvářet udržitelnější základy pro pokračující růst zisků,\" dodal.

Celkové příjmy amerických bank stouply téměř o pět procent na 171,3 miliardy dolarů. To podle FDIC představuje nejprudší meziroční nárůst od konce roku 2009, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK