ECB možná už v prvním čtvrtletní rozhodne o nákupu vládních bondů

26.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. listopadu (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) by mohla už v prvním čtvrtletí příštího roku rozhodnout, zda podpoří ekonomiku eurozóny nákupem vládních dluhopisů. Řekl to dnes viceprezident ECB Vítor Constancio. Popsaný krok se označuje jako kvantitativní uvolňování měnové politiky (QE) a například americká centrální banka (Fed) k němu sáhla hned po vypuknutí finanční krize.

\"Takové prohlášení určitě zvyšuje pravděpodobnost, že bychom v prvním čtvrtletí mohli vidět nákupy vládních dluhopisů,\" podotkl ekonom Christian Schulz z banky Berenberg.

ECB v posledních měsících ve snaze o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace snížila úrokové sazby na nová rekordní minima, nabídla komerčním bankám levné úvěry a zahájila nákupy některých cenných papírů. Opakovaně také dala najevo, že je v případě potřeby připravena stimulační opatření ještě rozšířit.

Constanciovy výroky jsou podle agentury Reuters zatím nejasnějším signálem týkajícím se načasování případného kvantitativního uvolňování. Použití tohoto způsobu podpory ekonomiky je nicméně v Evropě předmětem sporů. Kritizuje ho například německá centrální banka, podle jejíhož šéfa Jense Weidmanna by se ECB tímto krokem přiblížila k měnovému financování vlád a ohrozila by svou nezávislost.

Někteří kritici rovněž zpochybňují, že by nákupy dluhopisů dokázaly ekonomiku výrazněji podpořit. Cílem kvantitativního uvolňování je totiž mimo jiné snížení úrokových sazeb, které jsou však v eurozóně již nyní na velmi nízké úrovni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK