Lidé příští rok ušetří za elektřinu, shodují se analytici

26.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. listopadu (ČTK) - Lidé v příštím roce ušetří za elektřinu. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. Energetický regulační úřad dnes oznámil, že regulovaná složka, která tvoří asi 60 procent výsledné ceny, pro rok 2015 klesne průměrně o 1,2 procenta. Největší tuzemští dodavatelé dodali, že nebudou v příštím roce zvyšovat cenu tzv. silové elektřiny, která tvoří zbytek výsledné ceny.

\"Na základě vývoje cen elektřiny odhadujeme, že teoretický prostor poklesu cen elektřiny by se mohl pohybovat do 3,5 až 3,8 procenta,\" řekl ČTK analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Podle něj se ale zdá, že ceníky velkých energetických společností tak daleko nepůjdou a cenové poklesy, pokud nějaké budou, budou menší a odlišné v různých typech tarifů. \"Po slevách loňského roku může být tedy nyní ochota distributorů zlevňovat mnohem menší a nové ceníky určitým zklamáním,\" upozornil Hlinomaz. Zlevňování konečných cen elektřiny nicméně předpovídá i analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

\"Žádnému zákazníkovi ČEZ se v příštím roce cena nezvýší. Většině mírně poklesne, a to nejen vlivem poklesu cen za regulované platby, ale i tím, že mají produkt, kde cena klesá,\" řekl ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Společnost přišla před dvěma měsíci s novým produktem ČEZ Garant. Podle firmy má přinést pokles ceny proti současným cenám asi o deset procent.

To, že elektřina domácnostem nepodraží, slibují i E.ON a Pražská energetika (PRE). I ony přichází s akčními nabídkami. E.ON dnes představil nový produkt E.ON Prémie. Ten má v porovnání se standardním ceníkem společnosti nabídnout slevu 13 procent ze silové ceny elektřiny. Bude k dispozici od 1. prosince.

PRE v úterý oznámila, že elektřina pro domácnosti od ní příští rok průměrně zlevní o 2,5 procenta. Navíc uvedla, že pokud lidé využijí její vánoční nabídku a aktivují si produkt KOMFORT+NEO, cena elektřiny by jim příští rok mohla klesnout až o 5,5 procent.

S nabídkami přichází i alternativní dodavatelé. Například Centropol Energy tvrdí, že jeho nový ceník PREMIUM nabízí až o 22 procent nižší cenu, než nabízejí základní ceníky dominantních dodavatelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK