Cena ropy Brent před schůzí OPEC klesla na nové čtyřleté minimum

27.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Vídeň 27. listopadu (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent v úvodu dnešního obchodování klesla pod 76 dolarů za barel na nejnižší úroveň za čtyři roky. Propad činil více než dva dolary na barel. Trhy spekulují, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se na dnešním zasedání ve Vídni nedohodne na sníženi těžby, které by bylo schopno zastavit cenový propad. Cena Brentu klesla kolem 09:30 SEČ na 75,75 dolaru za barel, a dostala se tak nejníže od září 2010. O něco později se cena vrátila nad 76 dolarů, stále ale ztrácela kolem dvou dolarů na barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu oslabovala o více než dolar až na 71,95 USD.

Cena Brentu od června ztratila zhruba třetinu. Za poklesem cen ropy stojí vysoká nabídka na trhu, obavy z vývoje poptávky v Evropě a v Asii i rozmach těžby z břidličných hornin ve Spojených státech. Pokud se OPEC ve Vídni dnes nedohodne na snížení těžby o minimálně milion barelů denně, může to podle řady analytiků znamenat další propad cen.

Saúdskoarabaský ministr ropného průmyslu Alí Nuajmí v uplynulých dnech prohlásil, že očekává, že se trh časem sám stabilizuje. To by podle agentury AP naznačovalo nečinnost a další čekání.

Venezuelský ministr zahraničí Rafael Ramírez krátce před začátkem klíčového jednání OPEC ve Vídni řekl, že Venezuela navrhne snížení produkce. Trh s ropou je podle něj přezásoben o dva miliony barelů denně. Spojené státy přitom podle ministra socialistické vlády těží ropu \"velmi, velmi špatným způsobem\" a břidličná ropa je \"pohromou\" z hlediska změn klimatu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 75,75 77,75 New York - Nymex WTI leden 71,95 73,69

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK