Ekonomové z Francie a Německa navrhli svým vládám balík reforem

27.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 27. listopadu (ČTK) - Vlivní ekonomové z Francie a Německa dnes předložili svým vládám návrh souboru reforem a investičních iniciativ. Plán má oživit hospodářský růst ve dvou největších ekonomikách eurozóny a zabránit propadu do \"pasti stagnace\", uvedli ve své zprávě Henrik Enderlein z německé Hertie School of Governance a Jean Pisani-Ferry, který řídí vládní institut France Stratégie.

Oba ekonomové ve zprávě navrhují kroky, jimiž by každá strana vyšla vstříc té druhé. Francie by uvolnila svůj nepružný trh práce a zmírnila regulaci profesí, zatímco Německo by začalo mnohem více investovat do své infrastruktury.

\"Největším nebezpečím je nyní podle nás toto potěmkinovské období, kdy se mluví o velkolepých projektech a reformách, žádné skutečné kroky se ale nepodnikají,\" uvedli ekonomové podle agentury Reuters. \"Evropa si nemůže dovolit znovu zklamat, ani ekonomicky, ani politicky,\" dodali. Reformy je podle nich nutné zahájit co nejdříve, protože v roce 2017 se budou v obou zemích konat volby.

Návrhy ekonomů pro Francii vesměs odrážejí opatření, která už nastínil ministr hospodářství Emmanuel Macron. Jejich cílem je zmírnit tuhá omezení na trhu práce a otevřít řadu uzavřených profesí větší konkurenci. Návrhy se ale nepouštějí do radikálnějších a nepopulárních opatření typu zrušení 35hodinového pracovního týdne nebo omezování příspěvků v nezaměstnanosti.

Macron si sice zprávu ekonomů objednal spolu se svým německým protějškem Sigmarem Gabrielem, jeho ministerstvo se ale od ní distancovalo. Už předem sdělilo, že návrhy nepocházejí od vlády a jsou jen nezávazné.

Zpráva vyzývá Francii, aby po vzoru Německa zavedla tříletý cyklus kolektivních mzdových vyjednávání namísto nynějšího roku. Firmy v potížích by měly mít možnost jednat s odbory o zkrácení pracovní doby a mezd a rušení míst. Zpráva také doporučuje, aby Paříž snížila podíl veřejných výdajů na hrubém domácím produktu pod 50 procent z letošních 56,5 procenta.

Zatímco Francie potřebuje reformy co nejrychleji, úkoly Německa jsou dlouhodobější a týkají se zejména rychlého stárnutí populace a nedostatečných investic. Berlínu ekonomové radí zavést systém, který by přitahoval kvalifikované imigranty a podporoval práci žen na plný úvazek.

Německé veřejné finance by měly mít zabudovaný minimální práh pro investice, doporučuje zpráva, podle níž je Německo dlouhodobě \"podinvestované\". V příštích třech letech by podle ní měla německá vláda zvýšit investice o 24 miliard eur (663 miliard Kč), tedy na dvojnásobek toho, co vláda plánuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK