Euro po zprávě o německé inflaci mírně kleslo vůči dolaru

27.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. listopadu (ČTK) - Euro dnes mírně oslabilo vůči americkému dolaru, a reagovalo tak na zprávu o poklesu meziroční míry inflace v Německu. Zpráva podpořila očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) přikročí k agresivnějšímu uvolnění měnové politiky.

Jednotná evropská měna klesla o 0,1 procenta na 1,2494 USD. Objem obchodování byl nízký, protože finanční trhy ve Spojených státech jsou uzavřeny kvůli oslavám Dne díkůvzdání.

Předběžné údaje německého statistického úřadu harmonizované s metodikou výpočtu Evropské unie dnes ukázaly, že meziroční míra inflace v Německu v listopadu klesla na 0,5 procenta. Dostala se tak na nejnižší úroveň od února 2010.

Rychlý odhad listopadového vývoje spotřebitelských cen v celé eurozóně zveřejní v pátek statistický úřad Eurostat. Analytici podle agentury Reuters předpokládají, že meziroční míra inflace v eurozóně se v listopadu snížila na 0,3 procenta z říjnových 0,4 procenta.

\"Pokud inflace pokračuje v takovémto poklesu, zvýší to tlak na opatření ze strany ECB,\" uvedl analytik Ian Stannard ze společnosti Morgan Stanley. Neočekává nicméně, že ECB nová opatření představí již na svém zasedání v příštím týdnu.

ECB v posledních měsících ve snaze o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace snížila úrokové sazby na nová rekordní minima, nabídla komerčním bankám levné úvěry a zahájila nákupy některých cenných papírů. Opakovaně také dala najevo, že je v případě potřeby připravena stimulační opatření ještě rozšířit. Viceprezident ECB Vítor Constancio tento týden uvedl, že banka by mohla už v prvním čtvrtletí příštího roku rozhodnout, zda podpoří ekonomiku eurozóny nákupem vládních dluhopisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK