Rubl se po rozhodnutí OPEC propadl na nová rekordní minima

27.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 27. listopadu (ČTK) - Ruský rubl dnes vůči dolaru i euru sestoupil na nová rekordní minima. Kurz ruské měny srazilo rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nezasáhnout proti propadu cen ropy omezením těžby.

Rubl ke konci dne ztrácel proti dolaru 2,6 procenta a končil na 48,60 RUB/USD, těsně pod dosavadním minimem z počátku listopadu. Proti euru ruská měna oslabila o 2,5 procenta na 60,70 RUB/EUR. Rubl od počátku roku ztrácí kolem 30 procent.

Rubl během dne kolísal a odpoledne dočasně zpevnil po zprávě, že ruský prezident Vladimir Putin telefonicky hovořil se svým ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem. Jakmile ale delegáti OPEC oznámili, že organizace proti letošnímu prudkému poklesu cen ropy nijak nezakročí, zamířil kurz rublu prudce dolů.

Vedle oslabování ruské ekonomiky a rostoucího dopadu západních sankcí proti Rusku podkopává ruskou měnu propad cen ropy. Výnosy z prodeje ropy a plynu tvoří asi dvě třetiny ruského vývozu. Ruskému rozpočtu hrozí v případě dalšího pádu cen výrazný výpadek příjmů.

Ceny ropy po oznámení OPEC pokračovaly v propadu a severomořský Brent sestoupil až o šest dolarů na 71,25 USD za barel. To je nejnižší hodnota za čtyři a půl roku. Od června tak ztrácí už téměř 40 procent.

Propad rublu a cen ropy podkopává i ruské akcie. Dolarový index RTS uzavřel poklesem o dvě procenta, zatímco index MICEX, který se vypočítává v domácí měně, oslabil o 0,4 procenta.

Ruská centrální banka přestala 10. listopadu stanovovat pro kurz rublu fluktuační pásmo a nechala jej volnému pohybu. Banka ale dodala, že v případě ohrožení finanční stability hodlá na trhu intervenovat.

Stabilita měny byla jedním z hlavních výdobytků Putinovy vlády na ekonomickém poli. Letošní propad rublu ale oživuje vzpomínky na měnovou krizi roku 1998. Rok před Putinovým nástupem k moci tehdy vedl pád rublu k uzavření bank a ztrátě úspor obyvatelstva.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK