ČSÚ zveřejní zpřesněné údaje o vývoji ekonomiky ve 2. čtvrtletí

28.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. listopadu (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní aktualizované údaje o vývoji hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí včetně struktury vývoje ekonomiky. Podle prvního předběžného odhadu ze 14. listopadu tuzemská ekonomika mezičtvrtletně rostla o 0,3 procenta, meziročně vykázala růst o 2,3 procenta. Analytici velké změny v revizi nečekají.

\"Nemám důvod předpokládat, že se dynamika růstu proti rychlému odhadu změní. Očekávám, že se ukáže, že k meziročnímu růstu přispěly spotřeba, investice i čistý export,\" řekl ČTK hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Analytik Home Creditu Michal Kozub předpokládá, že v rámci revize a zpřesnění údajů dojde k mírnému posunu růstu o desetinu procentního bodu na 2,4 procenta. Takováto zpřesnění jsou podle něj zcela běžné a souvisí s postupným sběrem statistických údajů z ekonomiky.

Hlavní analytik Conseq Investment Management Martin Lobotka odhadl, že mezičtvrtletní růst bude o desetinu nižší. Primárním faktorem růstu je podle něj jasně spotřeba domácností, a to v důsledku zlepšujícího se trhu práce, velice nízké inflace a hlavně důvěry domácností.

\"Ze zkušenosti víme, že první odhad často podléhá revizi, která může být i velká. Odhadnout směr revize je ale těžké, ne-li zcela nemožné,\" upozornil analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Měsíční data působí poměrně pozitivně, takže by se příliš nedivil, kdyby byl výsledek revidován nahoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK