Brent zlevnil na nové čtyřleté minimum kvůli rozhodnutí OPEC

28.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 28. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes opět klesaly kvůli čtvrtečnímu rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ponechat těžbu beze změny. Severomořské ropa Brent přechodně zlevnila na nové čtyřleté minimum 71,12 dolaru za barel. Později však Brent velkou část ztrát smazal a krátce po 09:00 SEČ se prodával za 72,20 dolaru za barel.

Ve čtvrtek se cena Brentu propadla o více než pět dolarů na 72,58 dolaru za barel. Od začátku listopadu se již snížila o více než 15 procent, takže je na cestě k nejprudšímu měsíčnímu poklesu za šest let, napsala agentura Reuters.

Kartel OPEC po čtvrtečním zasedání ve Vídni oznámil, že zachová svůj limit těžby ropy na současné úrovni 30 milionů barelů denně. Proti omezení produkce, které by podpořilo ceny ropy, se stavěla zejména Saúdská Arábie. Ta je nejvlivnějším členem kartelu a největším vývozcem ropy na světě.

Cena ropy Brent se od června snížila o téměř 40 procent. Za poklesem stojí vysoké dodávky suroviny na trh, které jsou důsledkem rozmachu těžby z břidlicových ložisek ve Spojených státech, a obavy ohledně vývoje poptávky v Evropě a v Asii.

Podle analytiků je cílem Saúdské Arábie a dalších zemí Perského zálivu zastavit prudký růst těžby ropy v USA tím, že ceny spadnou pod úroveň, kde se už těžba z břidlic nevyplatí. To by ukončilo současný přebytek nabídky na trhu a podpořilo opětovný růst cen.

pmh ank

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK