Co týden dal? Dluhy domácností rostou

28.11.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Dluhy domácností od začátku roku trvale rostou, v říjnu meziměsíčně stouply zhruba o pět miliard korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká národní banka. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Míra nezaměstnanosti v eurozóně i v celé Evropské unii zůstala v říjnu beze změny navzdory růstu počtu lidí bez práce. V EU činila stejně jako v září deset procent, zatímco v eurozóně 11,5 procenta. Vyplývá to z údajů statistického úřadu Eurostat. V České republice míra nezaměstnanosti podle těchto údajů zůstala na zářijových 5,7 procenta.
Více informací

Světové ceny ropy opět klesaly kvůli čtvrtečnímu rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ponechat těžbu beze změny. Severomořské ropa Brent přechodně zlevnila na nové čtyřleté minimum 71,12 dolaru za barel. Později však Brent velkou část ztrát smazal a krátce po 09:00 SEČ se prodával za 72,20 dolaru za barel.
Více informací

Vlivní ekonomové z Francie a Německa předložili svým vládám návrh souboru reforem a investičních iniciativ. Plán má oživit hospodářský růst ve dvou největších ekonomikách eurozóny a zabránit propadu do \"pasti stagnace\", uvedli ve své zprávě Henrik Enderlein z německé Hertie School of Governance a Jean Pisani-Ferry, který řídí vládní institut France Stratégie.
Více informací

Ekonomická nálada v eurozóně se v listopadu mírně zlepšila. Růst optimismu v průmyslu totiž převážil nad zhoršenou náladou spotřebitelů. Vyplývá to z údajů Evropské komise. Index ekonomické nálady stoupl na 100,8 bodu z listopadových 100,7 bodu. Zaznamenal tak již druhý nárůst za sebou.
Více informací

Evropská centrální banka (ECB) by mohla už v prvním čtvrtletí příštího roku rozhodnout, zda podpoří ekonomiku eurozóny nákupem vládních dluhopisů. Řekl to viceprezident ECB Vítor Constancio. Popsaný krok se označuje jako kvantitativní uvolňování měnové politiky (QE) a například americká centrální banka (Fed) k němu sáhla hned po vypuknutí finanční krize.
Více informací

Evropská komise se dohodla na vytvoření nového fondu s kapitálem v objemu 21 miliard eur (579 miliardy Kč). Doufá, že peníze z něj dokážou v příštích třech letech odblokovat zhruba 300 miliard eur v soukromých investicích, což by mělo pomoci zvýšit zaměstnanost, napsala agentura Reuters. Nový fond představí ve středu předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker členům Evropského parlamentu.
Více informací

V Evropě byla letos pozdě splacena téměř čtvrtina pohledávek. Proti loňsku jde o zlepšení, tehdy se věřitelé potýkali s nezaplacenými fakturami ve 29 procentech případů. Vyplývá to z průzkumu platební morálky, který uskutečnila společnost EOS KSI ve 2600 firmách ze 12 evropských zemí. Se zpožděnými platbami se mohou nejčastěji čeští obchodníci setkat v Bulharsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku, nejméně naopak v Německu.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Dluhy domácností od začátku roku trvale rostou, v říjnu meziměsíčně stouply zhruba o pět miliard korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká národní banka. Bankám a finančním institucím lidé ke konci října dlužili téměř 1,243 bilionu korun. Dluhy podniků stouply o více než 23 miliard na přibližně 1,023 bilionu.
Více informací

Česko na daňových podvodech přijde ročně o 108 miliard korun. Všechny úniky se zastavit nepodaří, přesto existuje potenciál, jak státu z těchto peněz vrátit alespoň 60 miliard korun. Na Setkání lídrů českého stavebnictví to uvedl ministr financí Andrej Babiš. Změnu by mělo přinést personální posílení Finanční a Celní správy a posílení kompetencí členských států EU v boji proti organizovaným skupinám podvádějícím na daních.
Více informací

Cena vody v Ostravě stoupne od ledna o 0,83 Kč na 74,64 Kč za metr krychlový. Zdražení představuje 1,1 procenta. Cena vodného se zvýší o 0,36 Kč (jedno procento) na 36,59 Kč, cena stočného o 0,47 Kč (1,3 procenta) na 38,05 Kč za metr krychlový. ČTK to sdělila tisková mluvčí společnosti Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK) Radka Vanková.
Více informací

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by se sociální dávky v Česku neměly zvyšovat, peníze na jejich úpravu by měly plynout spíš do růstu minimální mzdy. Předseda vlády to řekl na sněmu odborů. Uvedl, že o tom nyní diskutuje jeho strana i koalice. Minimální mzda se od ledna zvedne o 700 korun na 9200 korun. Životní minimum, podle něhož se dávky vypočítávají, by se měnit nemělo.
Více informací

Pravděpodobnost nezaměstnanosti lidí ve věku 15 až 34 let loni klesla. Vyplývá to z analýzy výběrového šetření pracovních sil, kterou novinářům představil Český statistický úřad. Loni byla pravděpodobnost nezaměstnanosti mladých do roku po ukončení studia 24,6 procenta, předloni 28,8 procenta.
Více informací

Lidé v příštím roce ušetří za elektřinu. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. Energetický regulační úřad oznámil, že regulovaná složka, která tvoří asi 60 procent výsledné ceny, pro rok 2015 klesne průměrně o 1,2 procenta. Největší tuzemští dodavatelé dodali, že nebudou v příštím roce zvyšovat cenu tzv. silové elektřiny, která tvoří zbytek výsledné ceny.
Více informací

Počet doručovaných balíků prostřednictvím České pošty se před Vánoci meziročně zvýšil zhruba o 30 procent, proti běžnému provozu je téměř dvojnásobný. Poptávku táhnou hlavně internetové obchody. Firma kvůli zvýšenému provozu najme kolem 2000 brigádníků. ČTK to řekla mluvčí Marta Selicharová.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU