Vodné a stočné v Hradci Králové a okolí zdraží o 2,9 procenta

01.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 1. prosince (ČTK) - Cena vodného a stočného ve stotisícovém Hradci Králové a okolí od ledna 2015 v průměru stoupne o 2,9 procenta na 93,84 koruny za metr krychlový dodané a odvedené vody. Hlavním důvodem zdražení je zvýšený nákup vody z řeky Orlice po letošním spuštění zrekonstruované úpravny vody. Povrchová voda kupovaná od státu je zhruba 2,5krát dražší než cena vody podzemní. ČTK to dnes řekl technicko-provozní náměstek Vodovodů a kanalizací Hradec Králové Pavel Loskot. U průměrného spotřebitele představuje zdražení růst nákladů o asi 90 korun za rok.

Cena vody se skládá z takzvané pohyblivé a pevné složky. Pohyblivá cena vodného a stočného příští rok vzroste o 2,9 procenta na 88,07 koruny za metr krychlový vody. K tomu odběratelé podle výše odběru ještě platí pevnou složku. Například u rodinného domku nyní činí pevná platba 1070 korun za rok, příští rok se zvedne na 1100 korun. U velkého panelového domu s jedním vodoměrem se příští rok bude platit 17.934 korun místo letošních 17.428 korun.

Hradecké vodárny v krajském městě a dalších obcích v okrese zásobují pitnou vodou asi 160.000 lidí. Cena vody na Hradecku je v porovnání s okresními vodárenskými společnostmi v hradeckém kraji nejvyšší.

Vodárenské sítě na Hradecku má od října 2005 na 30 let od společnosti Vodovody a kanalizace (VAK) Hradec Králové pronajaté firma Královéhradecká provozní ze skupiny francouzské Veolie. Ceny vody schvaluje VAK, který patří městům a obcím v regionu v čele s Hradcem Králové. Loni VAK vytvořil zisk 47 milionů korun. Zisky VAK vrací do obnovy sítí, dividendy nevyplácí.

Hlavním zdrojem příjmů VAK Hradec Králové je nájemné z pronájmu vodárenského majetku. Výše ročního nájmu od roku 2006 vzrostla ze 144 milionů korun na 239 milionů korun v roce 2014. VAK od roku 2006 investoval do obnovy vodárenského majetku přes dvě miliardy korun.

Další potřeba financování obnovy sítí bude podle Loskota odpovídat běžnému opotřebení vodovodů a kanalizací. Firma proto nepředpokládá, že by na investice potřebovala nějaké mimořádné zdroje. \"Je předpoklad, že v nejbližších letech nedojde k významným změnám ve výši ceny vodného a stočného,\" uvedl Loskot.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK