Piloti Lufthansy oznámili na čtvrtek další stávku

02.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 2. prosince (ČTK) - Piloti německé letecké společnosti Lufthansa dnes oznámili novou stávku, která má ve čtvrtek zasáhnout dálkové a nákladní lety. Protest je reakcí na nezdar jednání o důchodech, stejně jako předchozí stávka, která skončí dnes o půlnoci. Kratších letů a provozu nízkonákladové dceřiné společnosti Germanwings se čtvrteční stávka nedotkne.

Odborové sdružení pilotů Vereinigung Cockpit (VC) v sobotu oznámilo, že vyjednávání s Lufthansou o důchodovém programu pro piloty zkrachovalo. Odboráři zároveň varovali, že stávky mohou přijít kdykoli, a pouze ujistili, že se k nim neuchýlí o Vánocích. Stávka, která má o půlnoci skončit, byla zahájena dnes ráno ve 3:00 SEČ a týkala se rovněž dálkových a nákladních letů.

Odbory se dlouhodobě přou s vedením největších německých aerolinií o důchodový program, který vznikl před desítkami let, kdy piloti odcházeli do penze v 55 letech. Lufthansa chce nyní posunout věk pro odchod do penze na 59 let, což zdůvodňuje tím, že si ve vysoce konkurenčním prostředí nemůže dovolit udržet program v dosavadní podobě.

Kvůli sporu se letos konalo už několik stávek. Osm takových akcí zaměstnanců Lufthansy snížilo provozní zisk firmy o 160 milionů eur. Aerolinky v důsledku toho letos již dvakrát snížily odhad provozního zisku pro rok 2015.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK