Mlékárnu Miltra koupil největší věřitel Zinto Invest

03.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Městečko Trnávka (Svitavsko) 3. prosince (ČTK) - Mlékárně Miltra v Městečku Trnávka na Svitavsku, která je v úpadku, soud schválil reorganizační plán. Podnik zatím pokračuje v omezeném provozu ve zpracovávání mléka pro externí zákazníky z firemního sektoru. Mlékárnu zhruba před měsícem koupil od společnosti Zelfin za téměř 91 milionů korun největší věřitel společnost Zinto Invest, zjistila ČTK z insolvenčního rejstříku.

\"Záměrem společnosti Zinto Invest je ve spolupráci s dalšími partnery obnovit výrobu v mlékárně v první polovině roku 2015. V souvislosti s tím lze očekávat i postupné zvyšování počtu zaměstnanců,\" řekl ČTK mediální zástupce mlékárny Miltra Andrej Čírtek.

Společnost Miltra B a její mlékárnu v Městečku Trnávka koupila loni na jaře ostravská firma Zelfin. Podle jejího dřívějšího vyjádření bývalé vedení tajilo skutečný stav hospodaření podniku před obchodními partnery, bankami, veřejnými institucemi i před auditory. Teprve po nástupu nového jednatele získali auditoři přístup k účetním dokladům za hospodářský rok 2012/2013, které prokázaly, že společnost je místo deklarovaného mírného zisku v hluboké ztrátě. V prosinci podal vlastník na firmu insolvenční návrh, krajský soud a věřitelé přistoupili na jeho plán restrukturalizace. Mlékárna v roce 2013 ukončila výrobu vlastních výrobků a propustila většinu zaměstnanců. Na konci loňského roku pracovalo v mlékárně kolem 180 lidí, nyní jich je do deseti.

Mlékárna v Městečku Trnávka existuje od roku 1900, kdy vzniklo Rolnické mlékařské družstvo. Podle poslední ve Sbírce listin dostupné výroční zprávy zpracovala mlékárna v roce 2011 asi 63 milionů litrů mléka na 3180 tun eidamských sýrů, 480 tun tvarohu a 220 tun másla, kromě toho vyráběla také lahvové mléko, zákysy a smetanu. Výrobky dodávala do vlastních i cizích prodejen včetně mezinárodních řetězců, provozovala i své velkoobchodní sklady. Její podíl na trhu činil asi osm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK