Eurozóna prý zvažuje prodloužení záchranného programu pro Řecko

04.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. prosince (ČTK) - Ministři eurozóny uvažují o prodloužení mezinárodního záchranného programu pro Řecko o šest měsíců, tedy až do poloviny příštího roku. Atény by tak měly dostat více času na splnění podmínek pro získání zbývajících peněz z této úvěrové pomoci. Vyplývá to z dokumentu, který by měl tvořit základ pro jednání ministrů a na který se odvolává agentura Reuters.

Řecký premiér Antonis Samaras tento týden prohlásil, že jeho vláda odmítla další zvyšování daní a snižování mezd požadované mezinárodními věřiteli. Aténám se zatím kvůli neshodám s věřiteli nepodařilo projít poslední revizí záchranného programu, pro kterou je jako konečný termín stanoven 8. prosinec. Revize je nezbytná k uvolnění zbývajících 1,8 miliardy eur (téměř 50 miliard Kč) z programu.

\"Při jednání ohledně konečné revize si věřitelé stanovili podmínky zahrnující zvyšování daní a snižování mezd, my jsme je ale odmítli,\" řekl v úterý Samaras. Dodal, že vláda místo toho přijala některá jiná opatření, neposkytl však o nich žádné podrobnosti. Úspory požadované věřiteli by podle premiéra měly pro Řecko katastrofální důsledky.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkové výši 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč). Výměnou za to musela vláda zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně, což prohloubilo hospodářskou recesi a vyvolalo protesty obyvatel.

Samaras doufá, že opuštění nepopulárního programu posílí jeho politickou pozici. Řecko minulý týden ochromila další generální stávka, kterou na protest proti vládním úsporným opatřením svolaly dva hlavní odborové svazy.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK