Euro se po výrocích šéfa ECB zotavilo z dvouletého minima

04.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. prosince (ČTK) - Euro se dnes vůči dolaru poprvé za více než dva roky propadlo pod 1,23 USD. Později však zamířilo vzhůru v reakci na to, že prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi nevyslal dostatečně silný signál, že přikročí k dalšímu uvolňování měnové politiky v eurozóně.

Kolem 16:15 SEČ vykazovala jednotná evropská měna nárůst o 0,6 procenta na 1,2386 USD. Během dne se přitom propadla až na 1,2284 USD.

ECB dnes podle očekávání nechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,05 procenta. Snížila však odhady inflace a hospodářského růstu v eurozóně na roky 2014 až 2016.

Draghi uvedl, že banka začátkem příštího roku posoudí účinky dosavadních stimulačních opatření a v případě potřeby uskuteční další kroky. Investoři přitom očekávali, že Draghi poskytne více podrobností o podobě a načasování dalšího uvolňování měnové politiky.

Analytik Vassili Serebriakov ze společnosti BNP Paribas upozornil, že Draghiho výroky neobsahovaly \"žádný silný politický signál\" ohledně takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky, tedy nákupu vládních dluhopisů. Dodal nicméně, že vzhledem k celkovému postoji banky a snížení odhadů inflace a hospodářského růstu lze předpokládat, že ECB příští rok představí nová opatření.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK