Ceny ropy klesají, Saúdská Arábie zlevnila dodávky do Asie a USA

04.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 4. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy dnes klesají a reagují hlavně na rozhodnutí Saúdské Arábie zlevnit lednové dodávky suroviny pro zákazníky v Asii a Spojených státech. Podle analytiků tak Saúdská Arábie zostřuje boj o podíl na trhu.

Cena severomořské ropy Brent kolem 17:15 SEČ vykazovala pokles o 80 centů na 69,12 USD za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zlevnila o více než dolar na 66,33 dolaru za barel.

Saúdská Arábie je nejvlivnějším členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Ta se minulý týden na zasedání ve Vídni dohodla, že nebude na letošní pokles cen ropy reagovat snížením těžebního limitu. Podle analytika Phila Flynna ze společnosti Price Futures Group je snížení cen saúdskoarabské ropy pro zákazníky v Asii a v USA \"druhou salvou v cenové válce OPEC\".

Za letošním poklesem světových cen ropy stojí hlavně vysoké dodávky suroviny na trh, které jsou důsledkem rozmachu těžby z břidlicových ložisek ve Spojených státech.

Podle mnoha analytiků je cílem Saúdské Arábie a dalších zemí Perského zálivu zastavit prudký růst těžby ropy v USA tím, že ceny spadnou pod úroveň, kde se těžba z nových zdrojů už nevyplatí. To by ukončilo současný přebytek nabídky na trhu a podpořilo opětovný růst cen.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 69,12 69,92 New York - Nymex WTI leden 66,33 67,38

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK