Co týden dal? Průměrná mzda vzrostla

05.12.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Průměrná mzda v České republice ve 3. čtvrtletí meziročně stoupla o 441 korun na 25.219 Kč. Nominální růst činil 1,8 procenta, reálně, po odečtení inflace, se mzda zvýšila o 1,2 procenta. Zaměstnavatelé i ekonomičtí experti pak očekávají v roce 2015 několikaprocentní růst nominálních mezd, který by měl mírně překonat inflaci.

Posledních 7 dní ve světě

Jihokorejská společnost Samsung Electronics požádala odvolací soud ve Spojených státech, aby zrušil nařízení, podle kterého má firma zaplatit americkému konkurentovi Apple odškodné 930 milionů dolarů (přes 20 miliard Kč) za porušování patentů.
Více informací

Euro se vůči dolaru poprvé za více než dva roky propadlo pod 1,23 USD. Později však zamířilo vzhůru v reakci na to, že prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi nevyslal dostatečně silný signál, že přikročí k dalšímu uvolňování měnové politiky v eurozóně.
Více informací

Ministři eurozóny uvažují o prodloužení mezinárodního záchranného programu pro Řecko o šest měsíců, tedy až do poloviny příštího roku. Atény by tak měly dostat více času na splnění podmínek pro získání zbývajících peněz z této úvěrové pomoci.
Více informací

Projekt plynovodu South Stream z Ruska na Balkán a do střední Evropy by se nakonec mohl uskutečnit, přestože Rusko počátkem týdne prohlásilo, že jej ruší. Řekl to šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker po jednání s bulharským premiérem Bojkem Borisovem. Moskva oznámila zrušení projektu v hodnotě 40 miliard dolarů (897 miliard Kč) právě kvůli nesouhlasu Bulharska, jemuž spolupráci na plynovodu s Ruskem zakázal Brusel.
Více informací

Německé firmy se chystají zdražovat, snižovat počty zaměstnanců a omezovat vyplácení prémií. Reagují tak na zvýšení nákladů kvůli nadcházejícímu zavedení plošné minimální mzdy ve výši 8,50 eura (235 korun) za hodinu. Minimální mzda, která bude platit od ledna, bude mít vliv především na podniky v bývalé Německé demokratické republice, vyplývá z analýzy, kterou zveřejnil mnichovský ekonomický institut Ifo.
Více informací

Slovenský parlament schválil návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok, který podle ministerstva financí předpokládá snížení schodku veřejných financí na 2,49 procenta z letos odhadovaných téměř tří procent výkonu ekonomiky. Ozdravení státních financí ale bude probíhat pomaleji, než původně navrhovala jednobarevná vláda sociálních demokratů (Směr-SD) premiéra Roberta Fica.
Více informací

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v listopadu těžila v průměru 30,30 milionu barelů suroviny denně, což je o 340.000 barelů méně než v předchozím měsíci. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters. Produkce tak zůstala nad dohodnutým limitem 30 milionů, který členové kartelu běžně překračují v důsledku nedisciplinovanosti jednotlivých zemí.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Majitelé registrovali od ledna do listopadu 175.626 nových osobních aut, což je meziročně o 17 procent víc. Nejvíc je škodovek, jejichž prodej vzrostl o třetinu. Dovezených ojetin se v Česku zapsalo o šest procent méně. Ubylo také motocyklů. Vyplývá to z informací Svazu dovozců automobilů.
Více informací

Tisíce škod za celkem desítky milionů korun nahlásili klienti pojišťoven v důsledku ledovky a námrazy, které postihly Česko v posledních dnech. Nejčastěji jde o menší nehody kvůli nedobrždění vozidel. V příštích dnech se čeká nárůst dalších majetkových a úrazových škod, a také pojistné události v průmyslovém pojištění kvůli přerušení provozu.
Více informací

Státní správa letos vypsala nejvíce stavebních zakázek za tři roky, stavaři mohou získat práci až za 115,2 miliardy korun. Vyplývá to z údajů ve Věstníku veřejných zakázek. Zadávání tendrů však vázne, zrušen byl každý desátý letos vyhlášený.
Více informací

Průměrná mzda v České republice ve 3. čtvrtletí meziročně stoupla o 441 korun na 25.219 Kč. Nominální růst činil 1,8 procenta, reálně, po odečtení inflace, se mzda zvýšila o 1,2 procenta. Analytici očekávali vyšší růst, a to v průměru nominálně o 2,5 procenta a reálně o 1,9 procenta.
Více informací

Průměrné ceny pohonných hmot v České republice znovu klesly. Nejprodávanější benzin Natural 95 během minulého týdne zlevnil o 36 haléřů na průměrných 34,91 koruny za litr. Naftu motoristé natankují za 34,67 Kč/l.
Více informací

Česká pošta údajně nabízí některé služby pod náklady a financuje je z jiných činností. Ročně tak přichází o 1,5 miliardy korun a zhoršuje postavení konkurence na trhu listovních zásilek. Uvedli to zástupci Asociace poštovních služeb, která sdružuje alternativní poštovní operátory.
Více informací

Několikaprocentní růst nominálních mezd, který by měl mírně překonat inflaci, očekávají v roce 2015 zaměstnavatelé i ekonomičtí experti. Lepší časy pro zaměstnance mohou podle nich nastat příští rok v souvislosti s dobrými ekonomickými výsledky podnikové sféry, pomůže i listopadové přidávání ve statní správě.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU