Dolar pokračuje v poklesu vůči japonskému jenu

10.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. prosince (ČTK) - Americký dolar dnes pokračuje v poklesu vůči japonskému jenu. Dolů ho tlačí zejména růst averze vůči riziku, za kterým stojí politická nejistota v Řecku a také obavy ohledně hospodářského vývoje v Číně. Japonský jen je považován za bezpečnou investici v období politické či ekonomické nejistoty.

Dolar se dnes vůči jenu propadl o více než dvě procenta na 117,90 JPY. Později většinu ztrát smazal a prodával se za 118,70 JPY, zůstal nicméně hluboko pod sedmiletým maximem 121,86 JPY, na které se vyšplhal v pondělí. Euro k dolaru posílilo o 0,3 procenta na 1,2415 USD.

Za poslední tři dny dolar vůči jenu ztratil zhruba dvě procenta. Je to jeho nejvýraznější třídenní propad za posledních osm měsíců. Investoři nicméně považují nynější pokles dolaru za přechodnou záležitost. Očekává se totiž, že americká centrální banka (Fed) v příštím roce začne zvyšovat úrokové sazby.

\"Současný pokles dolaru vůči jenu je spojený s vybíráním zisků plynoucích z jeho výstupu na sedmileté maximum,\" uvedl analytik John Doyle ze společnosti Tempus Consulting. \"Nepomáhá ani to, že na trhu se společně se slabými údaji z Číny objevila určitá averze vůči riziku,\" doplnil podle agentury Reuters.

K poklesu zájmu investorů o riziko přispívají také obavy ohledně Řecka, kde se už příští týden uskuteční prezidentské volby. Pokud se zákonodárcům nepodaří hlavu státu zvolit, bude muset být podle ústavy rozpuštěn parlament a vypsány předčasné volby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK