Bank of Cyprus se příští týden po 21 měsících vrátí na burzu

12.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nikósie 12. prosince (ČTK) - Obchodování s akciemi kyperského finančního ústavu Bank of Cyprus se obnoví 16. prosince. Oznámila to dnes kyperská akciová burza. Obchodování bylo zastaveno před 21 měsíci kvůli záchrannému programu Kypru, banka sama musela být zachráněna prostřednictvím zabavení části vkladů střadatelů.

Akcie se začnou obchodovat s cenou 0,24 eura (téměř sedm korun) za akcii. Obchodování bylo zastaveno loni v březnu, kdy mezinárodní věřitelé banku donutili převzít ztrátový finanční ústav Laiki a zabavit část vkladů klientů, aby získala peníze na zvýšení kapitálu. V eurozóně se do té doby nikdy nestalo, aby střadatelé takto přišli o peníze.

Bank of Cyprus se tak stala vůbec první bankou v eurozóně, která byla donucena zabavit část nepojištěných vkladů a vyměnit je za majetek. Tento postup byl podmínkou pro poskytnutí záchranného úvěru pro Kypr v objemu deseti miliard eur od EU a Mezinárodního měnového fondu.

Banka se dostala do problémů hlavně kvůli vysokému napojení na Řecko a několik měsíců byla loni také pod kontrolou centrální banky. S novými majiteli, kterými jsou převážně klienti, se bance úspěšně podařilo získat v polovině letošního roku nový kapitál ve výši jedné miliardy eur, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK