Sněmovna schválila nižší poplatky za vynětí půdy z půdního fondu

12.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - Sněmovna schválila vládní novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Tato novela zejména snižuje platby za vynětí půdy z fondu a zavádí výjimky z plateb odvodů pro dopravní nebo průmyslové stavby v průmyslových zónách. Poslanci zvýšili podíl obcí na odvodech za zábor půdy. Novelu zákona nyní dostane k projednání Senát.

Vláda novelou reaguje na zvýšení poplatků za vynětí ze zemědělského půdního fondu v roce 2011. Tehdy se platby za vynětí půdy zvýšily kvůli masivní výstavbě solárních elektráren a možným záborům zemědělské půdy. Podle vlády se tak zkomplikovaly některé investice. Nyní zůstanou současné základní sazby odvodů za vynětí. U půdy nejvyšší bonity se nově nebudou koeficienty ekologické váhy sčítat, ale použije se jedna nejvyšší hodnota. Cena za vynětí půdy se tak v ČR srovná s okolními členskými státy EU.

Nově má platit, že nejkvalitnější půdu v první a druhé třídě ochrany lze odejmout z fondu jen tehdy, kdy jiný veřejný zájem výrazně převažuje nad veřejným zájmem ochrany zemědělského půdního fondu.

Platit se podle novely nebudou odvody za stavbu drah, bude-li stavebníkem a následně vlastníkem stát, a u státních pozemních komunikací. To samé bude platit i pro cyklistické stezky, pokud budou v souladu s územním plánem. Poslanci ale proti původnímu vládnímu záměru rozhodli, že osvobozeny budou pozemky pro všechny cyklostezky, zatímco vláda chtěla, aby se osvobození vztahovalo jenom na cyklostezky s propustným povrchem bez betonu a asfaltu.

Poslanci na návrh zemědělského výboru snížili podíl peněz, které z odvodů za zábor půdy dostává státní rozpočet. Naopak přidali peníze obcím, na jejichž katastru se půda nachází. Podíl státního rozpočtu klesne ze 75 procent na 55 procent a podíl obcí vzroste z deseti na 30 procent.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK