Zaměstnancům Třineckých železáren vzroste mzda o 1,9 procenta

14.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Třinec (Frýdecko-Místecko) 14. prosince (ČTK) - Zaměstnancům Třineckých železáren (TŽ) vzroste v příštím roce mzda o 1,9 procenta. Kromě toho se jim tarifní složka mzdy zvýší ještě o 150 korun. Mzdový dodatek kolektivní smlouvy, která ve firmě platí od loňska až do příštího roku, dnes před hokejovým utkáním týmů Třince a Vítkovic podepsali generální ředitel TŽ Jan Czudek a předseda odborového svazu KOVO v třinecké huti František Ligocki. ČTK o tom informovala mluvčí TŽ Petra Jurásková.

Letos narostla mzda v železárnách o 1,7 procenta a přídavek k tarifní složce činil 200 korun. Průměrná mzda zaměstnanců TŽ včetně mimořádných odměn loni činila 27.750 korun. V celém Moravskoslezském kraji činila v letošním třetím čtvrtletí průměrná hrubá mzda 23.137 korun.

Ligocki uvedl, že je s výsledkem jednání spokojen. \"Pozitivní je také stálý objem benefitů, které mohou zaměstnanci čerpat,\" uvedl. Zaměstnanci dostávají příspěvky na obědy, na penzijní připojištění, kapitálové životní pojištění nebo na poukázky v průměrné hodnotě 3000 korun, které mohou využít například na rekreaci, vzdělávání, relaxaci nebo hokejovou permanentní vstupenku.

Jurásková uvedla, že růst mezd se projeví ve výplatě za leden. \"Dodatek kolektivní smlouvy týkající se růstu mezd se v letošním roce začal dojednávat dřív, aby bylo možné náklady promítnout do připravovaného finančního plánu hutě,\" uvedla mluvčí.

Třinecké železárny zaměstnávají téměř 7000 lidí, a to včetně provozů v Ostravě-Vítkovicích, Starém Městě u Uherského Hradiště a závodu Sochorova válcovna v Kladně. Jsou největší českou hutní firmou, v roce 2013 vyrobily 2553 kilotun oceli a dosáhly zisku 1,082 miliardy korun. Nejprodávanějšími výrobky firmy jsou válcovaný drát a tyčová ocel. Jediným akcionářem je mateřská společnost Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka. V celé skupině Třinecké železárny - Moravia Steel pracuje asi 15.000 lidí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK