Sobotka: Sněmovna by novelu k DPH měla schválit v senátní verzi

15.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Vládní koalice by měla v Poslanecké sněmovně v pondělí schválit novelu zákona o dani z přidané hodnoty (DPH) v podobě, v jaké ji poslal poslancům zpět Senát. Vyplývá to z dnešního vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Senát navrhl na rok 2016 odložit zavedení dvacetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty pro prodej stavebních pozemků. Senátoři se rovněž rozhodli rozlišit lhůty pro firmy a živnostníky pro odesílání kontrolních výkazů pro plátce DPH.

\"Je velká šance, že se koalice shodne na svém postoji. Doporučili jsme našim poslancům hlasovat pro senátní verzi novely zákona. Předpokládám, že by shodně měli postupovat všechny koaliční strany. Je totiž přijatelnější pro podnikatele, snižuje administrativní náročnost,\" uvedl premiér. Zákon by měl platit od nového roku.

Kontrolní výkazy ve formě elektronických formulářů s údaji z daňových dokladů by měli plátci DPH finančním úřadům posílat od přespříštího roku. Firmy by je podle Senátu měly posílat v souladu s vládním návrhem vždy do 25. dne následujícího měsíce. Fyzické osoby by je ale měly podávat jen ve lhůtě pro podání daňového přiznání, tedy jednou za čtvrt roku.

Odklad pro zdanění prodeje stavebních pozemků pak navrhnul senátor Jiří Oberfalzer (ODS). Opatření podle něj pomůže vyřešit již dohodnuté prodeje zasíťovaných pozemků. Jejich prodejci by jejich cenu museli bez přijetí odkladu od příštího roku o pětinu zvýšit, podotkl senátor.

Novela má také do nově vzniklé desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty zanést suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií. Jde například o mouky a směs pro výrobu bezlepkového chleba a další suroviny z luštěnin nebo brambor. Tyto suroviny navíc musí splňovat požadavky příslušné směrnice Evropské komise.

Novinkou v novele je rozšíření režimu přenesení daňové povinnosti na odběratele služeb a zboží, tzv. reverse charge, i na další komodity. V případě poskytnutí služeb nebo dodání zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Cílem je zamezit podvodům. Přenesení daňové povinnosti novela rozšiřuje vedle nynějšího převodu povolenek na emise skleníkových plynů nově například na dodání mobilních telefonů nebo některých plodin.

Předloha naproti tomu ponechává limit pro povinnou registraci k dani na současném milionu korun, ačkoli se podle platného zákona měl od příštího roku snížit na 750.000 Kč. Vláda argumentuje například zvýšením administrativy, které by nižší limit přinesl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK