Americké akcie znovu srážel propad cen ropy

16.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. prosince (ČTK) - Americké akcie v pondělním rozkolísaném obchodování pokračovaly v trendu výrazného poklesu, který se začal prosazovat minulý týden. Wall Street opět srazil dolů propad cen ropy, který investorům připomíná slabost globální ekonomiky.

Dow Jonesův index v závěru dne klesl o 0,58 procenta na 17.180,84 bodu. Širší index S&P 500 uzavřel na 1989,63 bodu se ztrátou 0,63 procenta a index technologického trhu Nasdaq ztratil 1,04 procenta na 4605,16 bodu.

Hlavní indexy v pátek sestoupily na minima za dva měsíce a za celý minulý týden klesly poprvé po sedmi týdnech vzestupu. Index širšího trhu za týden oslabil o 3,5 procenta, což byla jeho nejhlubší ztráta za více než dva a půl roku. Akciový trh se dostal pod silný tlak prudkého sestupu cen ropy, který srážel akcie energetického sektoru.

Ceny ropy se v pondělí po dočasném oživení propadly na nová minima za pět a půl roku, což oslabilo nejen akcie energetického sektoru, ale zasáhlo i další odvětví. \"Otázka nižší globální poptávky . . . a její dopad na světový hospodářský růst je nyní pro investory velkou obavou,\" řekl agentuře Reuters viceprezident firmy BB&T Wealth Management Bucky Hellwig.

Údaje z ekonomiky byly nejednoznačné. Průmyslová výroba v USA sice v listopadu vzrostla nejvíce za devět měsíců, předběžný prosincový ukazatel vývoje zpracovatelského průmyslu v oblasti severovýchodu USA ale vykázal první pokles za téměř dva roky.

Kurz eura v pondělí kvůli vyhlídkám na další pokles inflace v eurozóně oslaboval. Japonský jen navzdory vítězství premiéra Šinzóa Abeho ve volbách zpevnil, investoři ale očekávají, že bude dlouhodobě pokračovat v poklesu. Dolar celkově podporovaly dohady ohledně nadcházejícího zasedání měnového výboru americké centrální banky.

Euro vůči dolaru v závěru kleslo o 0,2 procenta na 1,2432 USD. Dolar proti jenu oslabil o 0,8 procenta na 117,80 JPY, jeho index vůči koši šesti měn ale posílil o 0,15 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK