Prezident podepsal přísnější podmínky pro podnikání záložen

16.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. prosince (ČTK) - Prezident Miloš Zeman dnes podepsal novelu zákona, která zavádí omezení a přísnější podmínky pro podnikání družstevních záložen. Informoval o tom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Norma přináší především omezení roční bilanční sumy kampeliček na pět miliard korun, zvýšení příspěvku záložen do Fondu pojištění vkladů na dvojnásobek a omezení výše úvěrů poskytovaných záložnami na 30 milionů korun od roku 2018.

Už od příštího roku by záložny nesměly poskytovat své služby a produkty osobám, které nejsou jejich členy. Zavedení stropu pro bilanční sumu má být účinné od roku 2018. Pokud bilance stoupne nad pětimiliardovou hranici, bude se muset kampelička přeměnit na banku, nebo rezignovat na svůj růst.

Příspěvky záložen do Fondu pojištění vkladů by podle novely měly být vyšší než u bank. Záložny by tak od roku 2015 měly platit čtvrtletně 0,08 procenta z objemu pojištěných vkladů. Nyní odvádí banky i družstevní záložny čtvrtletně 0,04 procenta z objemu pojištěných vkladů, stavební spořitelny 0,02 procenta.

Senát navrhl některá opatření v novele změnit. Například chtěl omezení bilanční sumy posunout na čtyři miliardy korun. Sněmovna ale jeho návrh přehlasovala a prosadila svoji verzi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK