Úrokové sazby míří na jih a Vánoce budou na blátě

18.12.2014 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Sazby hypotečních úvěrů aktuálně dávají přednost teplu před zimou a posouvají se opět dolů, tedy na jih. Jižním směrem mířily již na podzim, když se vydaly pod neuvěřitelnou 2% hranici, a jak se zdá, tento trend bude pokračovat i o Vánocích. Můžeme tak čekat, že Vánoce budou minimálně na hypotečním trhu na blátě.

Úrokové sazby hypotečních úvěrů stále nezastavily svůj pokles. Ve finanční hantýrce se takový trend přirovnává k cestě na jih. A nejdále na jih se aktuálně vydala jedna z bank, která při splnění určitých podmínek nabízí sazby začínající na hodnotě 1,64 % ročně. Je ale nutno zdůraznit, že ne každý klient na takovou sazbu dosáhne a vzhledem k podmínkám, za kterých se sazba nabízí, to ani nemusí být pro každého vhodné. Nicméně ta možnost zde je a podmínky jsou ze strany banky jednoznačně stanoveny.

Na jednu hypotéku podmínek až nad hlavu

Zmíněná nabídka se vztahuje pouze na refinancování stávající hypotéky. Pokud by se jednalo o nový úvěr, sazba by byla o něco vyšší. Dále je sazba podmíněna výší úvěru, která musí být alespoň 1,8 milionu korun. Úvěr musí být dostatečně zajištěn, což znamená, že LTV neboli poměr mezi výší úvěru a hodnotou zástavy smí být maximálně 70 %. Klient si rovněž musí sjednat rizikové a majetkové pojištění v rámci finanční skupiny a úroková sazba je platná jen pro tříletou fixaci. Nejsou to všechny podmínky, ale i tak je jich na jednu hypotéku až dost.

Nenechte se zlákat pěkným číslem

Ve skutečnosti jsou i všechny předcházející nabídky na trhu se sazbou začínající jedničkou něčím podmíněny. Jsou tedy pro mnohé klienty objektivně nedosažitelné, pro jiné zase nevýhodné například kvůli nutnosti sjednat si navíc pojištění. Každý by měl pečlivě zvážit, zda je nutné mít nejnižší sazbu i přes dodatečné další náklady. Rozhodující by mělo být nikoliv číslo vyjadřující úrokovou sazbu, ale skutečný výdaj, který je s hypotékou spojený.

Hypotéka s nejnižší sazbou bez kompromisů

Kdy se objeví hypotéka se sazbou pod 2 % bez výrazně omezujících dodatečných podmínek? Snad brzy. Vánoce jsou za dveřmi a zdá se, že hypotéky se s příchodem zimy v cestě na jih nezastaví. A protože ptáci létají na jih v hejnech, mohly by první bankovní vlaštovky se sazbami pod 2 % strhnout k cestě na úrokový jih i ostatní banky. Na opozdilce se nečeká. Kdo zůstane se sazbami moc vysoko na severu, mohl by brzy zmrznout. Vánoce na hypotečním trhu zřejmě tedy skutečně budou na blátě.


Zdroj: Gepard Finance

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ