Medveděv: Rubl je třeba podpořit, ale jen tržními mechanismy

17.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 17. prosince (ČTK) - Propad kurzu ruského rublu si žádá zásah, který by však měl vycházet z tržních mechanismů, tvrdá regulace měnového trhu není nutná. Podle agentury Interfax to dnes řekl ruský premiér Dmitrij Medveděv. Vláda dnes kvůli turbulencím ruské měny uspořádala schůzku, které se účastní i guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová a představitelé energetických firem Rosněfť a Gazprom.

Rubl se podle Medveděva pohybuje v pásmu, které není pro hospodářství bezpečné. Obavy o situaci v Rusku dnes vyslovila také Evropská komise. \"Ekonomický vývoj v Rusku sledujeme se znepokojením,\" citovala agentura Reuters nejmenovaného unijního činitele. \"Nikdo nemá zájem na tom, aby se Rusko propadlo do hluboké hospodářské krize,\" dodal.

Rusko se nyní potýká s nejvážnějšími měnovými problémy od krize v roce 1998. Od začátku roku ztratil rubl přes 50 procent své hodnoty. Jeho pád odráží řadu faktorů - od krize na Ukrajině a západních sankcí proti Moskvě, přes obavy ze sestupu ekonomiky do recese až po nynější propad cen ropy na světových trzích.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK