Dolar roste vůči jiným předním měnám, rubl se zotavuje z propadu

17.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. prosince (ČTK) - Dolar dnes posílil vůči ostatním předním měnám díky očekávání, že americká centrální banka (Fed) bude signalizovat budoucí zvýšení úrokových sazeb. Oslabil však vůči ruskému rublu, který se začal zotavovat z prudkého poklesu v uplynulých dnech.

Rubl dnes zpevnil zhruba o devět procent vůči dolaru a o deset procent vůči euru. Kolem 16:30 SEČ se dolar prodával za 61,50 rublu a euro za 76,55 rublu. Ruskou měnu podpořila opatření tamní vlády a centrální banky ke stabilizaci trhu.

Euro vůči dolaru kleslo o 0,8 procenta na 1,2407 USD. Jednotnou evropskou měnu tlačí dolů rostoucí očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) přikročí k dalšímu uvolňování měnové politiky, aby podpořila ekonomiku eurozóny.

Fed již naopak začal podporu americké ekonomiky omezovat. Koncem října ukončil program nákupu vládních dluhopisů, dál však ekonomiku stimuluje nízkými úrokovými sazbami.

Fed dnes završí své dvoudenní zasedání. Podle analytiků se očekává, že ze svého prohlášení vypustí formulaci \"značná doba\", kterou doposud popisoval, jak dlouho ještě ponechá úroky blízko nuly.

\"Trh se připravuje na změnu ve vyjadřování Fedu,\" řekl agentuře Reuters analytik Mark McCormick ze společnosti Crédit Agricole. Dodal, že pokud Fed zmíněnou formulaci skutečně vypustí, budou obchodníci počítat se zvýšením úroků již v červnu příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK