Lukašenko: Bělorusko by mělo s Ruskem obchodovat v západní měně

18.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 18. prosince (ČTK) - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko dnes vyzval, aby se běloruské obchodní transakce s Ruskem vypořádávaly v dolarech nebo eurech. Reagoval tak na pokles hodnoty ruského rublu. Informovala o tom běloruská státní tisková agentura Belta.

Lukašenko rovněž upozornil, že kvůli propadu ruské měny nehodlá devalvovat běloruský rubl. \"Nebudeme obchodovat v rublech, ale v dolarech,\" prohlásil. \"Měli jsme již dávno požadovat, aby nám Rusko platilo také v tvrdé měně,\" dodal.

Rusko je podle agentury Reuters hlavním obchodním partnerem Běloruska. Běloruské hospodářství je tak silně závislé na ruské ekonomice, která se nyní potýká s negativními důsledky západních sankcí a poklesu cen ropy. Ruský rubl ztratil od začátku letošního roku zhruba polovinu své hodnoty.

Bělorusko minulý měsíc snížilo odhad růstu domácí ekonomiky pro příští rok na 0,2 až 0,7 procenta z dříve předpokládaných dvou procent. Běloruský ministr hospodářství Nikolaj Snopkov označil zhoršení výhledu za důsledek nepříznivého vývoje ruské i globální ekonomiky.

Bělorusko patří mezi blízké spojence Ruska. Lukašenko však navzdory provázanosti obou ekonomik politiku Moskvy příležitostně kritizuje, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK