Senát chce zpřísnit pravidla pro vracení dotací

18.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. prosince (ČTK) - Poskytovatelé dotací by podle Senátu směli žádat její vrácení v případě důvodné domněnky, že její příjemce porušil podmínky pro její přidělení. Senátoři tak dnes doporučili upravit vládní novelu, která má zpřesnit sankce za špatné nakládání s dotacemi. Normu tak bude muset znovu projednat Sněmovna.

Novela má také ministerstvu financí umožnit, aby mohlo vydávat státní dluhopisy bez nutnosti schválení zvláštním zákonem. Proti se postavila ODS, podle níž tím Senát přijde o možnost kontroly vydávání dluhopisů. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) namítl, že schvalování dluhopisů zvláštními zákony je nadbytečné kvůli tomu, že k jejich vydání je zmocněna vláda zákonem o státním rozpočtu kvůli krytí rozpočtového schodku. Tento zákon ovšem schvaluje jen Sněmovna.

Zpřesnění procesu udělování sankcí se týká porušování rozpočtové kázně u dotací ze státního rozpočtu a dotací spolufinancovaných z fondů EU. U dotací z rozpočtu, jejichž součástí jsou peníze z EU, by mohla nově kvůli unijním pravidlům hrozit pevná sankce stanovená v procentech z objemu dotace. Rozšíří by se tak možnost udělovat sankci v procentním rozmezí.

Nové pravidlo by mohlo platit i pro dotace, které neobsahují evropské peníze. Sněmovnou schválená novela počítá s tím, že poskytovatel dotace bude moci žádat o vrácení celé sumy nebo její části, pokud se na základě kontroly domnívá, že příjemce porušil pravidla pro nakládání s penězi nebo dotaci využil mimo stanovený účel. Senátoři chtějí, aby poskytovatel musel svou domněnku zdůvodnit.

Senát se postavil proti tomu, aby mohl poskytovatel dotace sám rozhodnout, zda v případě porušení pravidel pro zadávání veřejných zakázek uloží pokutu ve výši největšího porušení nebo odvody za jednotlivá porušení sečte. Senátoři navrhli zrušit pasáž, podle níž by se sankce neměly ukládat, jestliže porušení pravidel u jedné dotace nepřesáhne 1000 korun. Chtějí též zachovat ustanovení, podle nějž poskytovatel dotace z neunijních zdrojů nemusí trvat na striktním dodržení některých podmínek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK